Sjekkpunkt

Gratis hurtigtest for hiv og andre infeksjoner - helt anonymt

Busy
Chat med oss,
anonymt og gratis

På grunn av koronaviruset holder Helseutvalget og Sjekkpunkt stengt inntil videre. 

Du kan ringe Helseutvalget på 23 35 72 00 eller benytte chatten på helseutvalget.no.

Folkehelseinstituttets temaside om korona finner du informasjon, nyheter, meldinger og dags- og ukesrapporter om koronaviruset.

Er du bekymret for korona kan du ringe Helsedirektoratets informasjonstelefon for publikum: 815 55 015 eller Oslo kommunes
servicetelefon: 21 80 21 82.

Helseutvalget anbefaler alle menn å teste seg minst en gang i året. Har du mange sexpartnere kan du vurdere å teste deg oftere. Å ta en hivtest er viktig for å avdekke personer som har hiv uten at de selv er klar over det. Å teste seg er et av de viktigste tiltakene for å begrense spredning av hiv. Ved å avdekke en diagnose tidlig vil man forebygge at andre også kan bli smittet, og man kan begynne raskt med behandling.

Test for såkalt allmennfarlige smittsomme sykdommer er kostnadsfritt hvis man har vært i en risikosituasjon. I Norge kan man teste seg hos fastlegen, eller man kan benytte andre tjenester som Minuttesten,  Sex og Samfunn eller ved Olafiaklinikken i Oslo. En oversikt over andre steder som også tilbyr testing for hiv kan du finne på denne siden.

Sjekkpunkts adresse er Arbeidersamfunnets plass 1, 2 etasje (inngang fra Torggata). 

Velkommen!

For menn som har sex med menn 

Sjekkpunkt er et tilbud for menn som har sex med menn og tilbyr testing for hiv og andre infeksjoner. De du møter på Sjekkpunkt som utfører testene er selv en del av denne gruppen.

Hurtigtest for hiv og andre infeksjoner

Sjekkpunkt tilbyr hurtigtester for hiv og syfilis. Du får svar på ett minutt og det er gratis og helt anonymt. Vi tilbyr i tillegg tester for gonoré og klamydia. Testene er gratis, men ikke anonyme. Prøvene dine leveres til Olafiaklinikkens laboratorium som trenger din kontaktinformasjon for å gi deg tilbakemelding på prøvene.

Du trenger ikke å bestille time, registrere deg eller betale, og vi håper å gjøre ditt besøk på Sjekkpunkt så behagelig som mulig. Hos oss møter du vennlige menn som enten er ansatte eller frivillige i Helseutvalget. De er ikke leger eller helsepersonell, men er skolerte til å ta testene og til å gi deg god oppfølging. 

Hiv og syfilis: Stikk i fingeren og svar på ett minutt

Testene som benyttes hos Sjekkpunkt fungerer ved at man får et lite stikk i fingeren. Bloddråpen som kommer fram på fingeren puttes i en liten beholder med væske, og etter ett minutt kommer én eller to til syne. Én prikk betyr at man ikke har en infeksjon, to prikker betyr at man mest sannsynlig har en hiv-infeksjon.

Gonoré og klamydia: Utfør testene selv, få svar på sms (Midlertidig stanset)

Alle som besøker Sjekkpunkt har muligheten til å teste for gonoré og klamydia. Les mer om hvordan man gjør dette her.

Testen for gonore og klamydia kan tas på to måter:

  • Man tar testene hos Sjekkpunkt
  • Man tar med seg testeutstyret hjem og sender det inn per post

Når skal jeg ta en hivtest? 

Dersom man kan ha utsatt seg for risiko, særlig ved kondomfri analsex, anbefaler vi at man tar en hurtigtest. Dette gir et raskt og enkelt svar, og hvis man tester positivt får man mulighet til å starte behandling. Uansett resultat av testen kan den gjøre at man slipper å bekymre seg og være usikker på om man er smittet eller ikke.

Hvis du tester positivt

Først og fremst: Hiv er ingen dødsdom, ved hjelp av dagens behandling har man svært gode forutsetninger for å leve et langt og godt liv. Jo tidligere man tester seg og starter på behandlingen, jo bedre er det.

De aller fleste som tester seg får kun negative prøvesvar, og har da hverken hiv, syfilis eller hepatitt C. Tester man positivt, får man tilbud om å bli satt i kontakt med våre samarbeidspartnere på infeksjonsavdelingen ved sitt nærmeste sykehus. De aller fleste som tester positivt takker ja til dette, fordi man slipper å vente på time og fordi man kan få veiledning og svar på spørsmål underveis.

Helt sikker test tre måneder etter tidspunkt for smitte

Testene vi benytter på Sjekkpunkt gir sikre svar dersom det har gått tre måneder fra tidspunktet du tror du kan ha utsatt deg for smitte. Dersom du jevnlig utsetter deg for smitterisiko anbefaler vi at du tester deg selv jevnlig, også når det har gått mindre enn tre måneder siden siste gangen du var i en situasjon du tror kan ha utsatt deg for smitte.

Hos oss er alle menn som har sex med menn og som ønsker en test velkommen. Ta kontakt med oss om du er usikker!

Bli frivillig i Sjekkpunkt?

Flere enn 20 frivillige menn over 25 år bidrar til at vi kan holde åpent. Som frivillig i Sjekkpunkt får man grundig skolering og opplæring i hvordan å hjelpe andre å ta en hurtigtest, og man har hele tiden ansatte i Helseutvalget samt medisinsk personell å støtte seg på. 

Er du over 25 år og kan du tenke deg å sette av én kveld eller mer i måneden til å hjelpe andre? Da vil vi gjerne høre fra deg!

Helseutvalget 2016 3774
Helseutvalget 2016 4019
Søk om å bli frivillig