bedre seksuell helse siden 1983

Seksuell helse, SOI og sikrere sex - for lesbiske og andre KSK

Her finner du artikler og publikasjoner skrevet til og for lesbiske og andre kvinner som har sex med kvinner (KSK). Du kan fordype deg i kunnskapsbasert informasjon og rapporter eller få en kjapp innføring i hvilke kjønnssykdommer kvinner smitter kvinner med og hvordan. God fornøyelse! 

Ksk B Original
 • Kvinne som har sex med kvinner - kjenn din kropp! - artikkel
  Kvinner smitter kvinner med kjønnssykdommer. Det er fordi kjønnssykdommer kan smitte via intim hudkontakt og slimhinnekontakt. Slimhinne er slimhinne - uansett hvem den sitter på!
 • De fire store - artikkel
  Her kan du lese mer om de fire vanligste kjønnssykdommene blant lesbiske og andre KSK samt hvordan de smitter. Verken mer eller mindre.
 • Lesbiske bør også ta celleprøver - artikkel
  Her kan du lese mer om hvorfor alle med livmorhals i alderen 25 - 69 år bør følge Livmorhalsprogrammet. Helt siden 80-tallet har forskere anbefalt at helsepersonell særlig oppfordrer lesbiske og andre KSK til å ta jevnlige celleprøver. Til tross for dette opplever enkelte norske pasienter å avvises av fastlegen/gynekologen når de ber om å ta en prøve. De tar feil - sjekk deg du også!
 • Sikrere sex for lesbiske og andre KSK - artikkel
  Hva er sikrere sex og hvordan praktiserer man det som lesbisk eller KSK? Her kan du lese om hvordan kjønnssykdommer kan smitte mellom kvinner og hva man kan gjøre for å redusere smittefaren. Da tar du vare på både din partners og din egen seksuelle helse.
 • Slikkelapp- artikkel
  Den sagnomsuste slikkelappen er kondomets ukjente søster. Den er laget av lateks, kan redusere smittefaren ved oralsex og brukes én gang - helst med glidemiddel. Til forskjell fra kondomet distribueres det dessverre ikke gratis slikkelapper i Norge. Slikkelappen var en del av KSK-pakken Helseutvalget distribuerte i 2019.


Saken fortsetter under sitatet/bokanbefalingen.

'We have soul-gazing sex, heart melting sex and sensual afternoons of bed-flooding sex. We have loud, sweaty, headboard-pounding sex that wakes the neighbours. We have screaming, multiorgasmic sex. We have edgy sex. We have sex.'

Newman (The Whole Lesbian Sex Book: A passionate Guide for all of Us, 1999)
 • Kvinner som har sex med kvinner - brosjyre
  Dette er den digitale utgaven av KSK-brosjyren fra 2019. Brosjyren er kortfattet og lettlest og dekker tema som hvordan kvinner smitter kvinner, hvordan man kan praktisere sikrere sex og vanlige kjønnssykdommer blant lesbiske og andre KSK. Denne brosjyren var en del av KSK-pakken Helseutvalget distribuerte i 2019.
 • Seksuell helse blant kvinner som har sex med kvinner - et utdrag
  Her kan du lese et utdrag av kunnskapsgjennomgangen fra 2017 (se under). Les om hva forskning fra utlandet viser om den seksuelle helsa blant lesbiske og andre KSK, og hvilke kvinner som er særlig utsatt for kjønnssykdommer. 
 • Seksuell helse blant kvinner som har sex med kvinner - en kunnskapsgjennomgang
  Dette er en grundig gjennomgang av særlig utenlandske og representative studier, noen longitudinelle, som gir en grundig innføring i hvordan landskapet ser ut når det kommer til seksuell helse og uhelse blant lesbiske og andre KSK. Gjennomgangen ble publisert i 2017.
 • KSK - brosjyre fra arkivet
  En digital utgave av KSK-brosjyren fra 2012. I likhet med det senere materialet utviklet til målgruppen er tema sikrere sex og seksuell helse. Dette er en lang og innholdsrik brosjyre som fortsatt er aktuell for alle lesbiske og KSK som er nysgjerrige på egen seksualitet og hvordan de kan ivareta seg selv og sine partnere.
 • Bedre lesbisk helse for kvinner som har sex med kvinner - brosjyre fra arkivet
  En digital utgave av en KSK-brosjyre fra 2005, selve begynnelsen. Hvis du synes brosjyren over var som en tidsreise og likte det bør du ta en titt på denne! 
 • Har du ris, ros, spørsmål eller andre innspill?
  Send gjerne en e-post til Pernille Sivertsen, rådgiver i Helseutvalget og prosjektleder for Helseutvalgets KSK-prosjekter, ved å klikke på knappen under.


Saken fortsetter ikke under bildet.

Klikk her for å sende en e-post
KSK E