bedre seksuell helse siden 1983

Slikkelapp - unngå direkte slimhinnekontakt ved oralsex

Hva er en slikkelapp?

En slikkelapp er en firkant i tynt lateksmateriale som kan plasseres mellom munnen og vulva for å unngå direkte slimhinnekontakt.

Slikkelappen finnes i ulike størrelser, farger og smaker og kommer både med og uten glidemiddel. I denne videoen kan du se et eksempel på hvordan en slikkelapp ser ut.

Beskytter mot mye, men ikke mot alt

Brukt riktig kan slikkelappen beskytte mot blant annet klamydia og gonoré som overføres ved direkte og indirekte slimhinnekontakt. Dette er kjønnssykdommer som smitter lett mellom kvinner som har sex med kvinner.

Slikkelappen reduserer sjansen for smitte av HPV og herpes, men beskytter ikke fullstendig. Det er fordi HPV og herpes kan overføres ved intim hudkontakt. Huden rundt underlivet kan være smittsom og den huden dekkes ikke av slikkelappen.

Hvordan bruke en slikkelapp?

Hensikten med slikkelappen er å unngå direkte slimhinnekontakt mellom slimhinnene i munnregionen og i underlivet. Plasser slikkelappen mellom munn og underliv og hold den på plass underveis. Noen foretrekker å bruke vannbasert glidemiddel sammen med slikkelappen. Kast slikkelappen etter én gangs bruk.

I denne videoen besvares vanlige spørsmål om den sagnomsuste slikkelappen (på engelsk).

Kjøp eller lag en slikkelapp

Slikkelapper (dental dams eller oral dams) selges på nettet og i enkelte butikker. Man kan også lage en slikkelapp av et kondom. Helseutvalget har fra tid til annen slikkelapper til utdeling men det er per 2022 ikke et permanent tilbud.

Å lage en slikkelapp er fort gjort og alt du trenger er et kondom og en ren saks. Her kan du se hvordan det kan gjøres. Oral-kondomet leveres uten glidemiddel og har mindre smak og lukt enn ordinære kondomer. Mange foretrekker derfor å bruke oral-kondomet og vannbasert glidemiddel.

Bestill gratis kondomer og lag din egen slikkelapp.

Livmorhalscelle Original 795067126
Les mer i Helseutvalgets digitale KSK-brosjyre