bedre seksuell helse siden 1983

De fire store - vanlige kjønnssykdommer blant lesbiske og andre KSK

Når det gjelder kjønnssykdommer blant lesbiske og andre kvinner som har sex med kvinner (KSK), utgjør HPV, klamydia, herpes og gonoré de fire store.

Ksk F Endret

HPV (Humant papillomavirus)

40 av HPV-virusene smitter ved seksuell kontakt og anslagsvis 70 prosent av seksuelt aktive nordmenn smittes med HPV i løpet av livet. De fleste HPV-virusene er ufarlige, men to av dem forårsaker til sammen 7 av 10 tilfeller av livmorhalskreft. HPV infiserer huden i og rundt underlivet. 

HPV smitter ved slimhinnekontakt og intim hudkontakt. Sistnevnte gjør at det i praksis er svært vanskelig å beskytte seg mot smitte hvis man er intim med og/eller har sex med en som er smittet, også hvis man praktiserer sikrere sex. Det er fordi verken slikkelapp eller kondom dekker huden i og rundt underlivet.

HPV-vaksine og/eller å følge Livmorhalsprogrammet reduserer risikoen for å bli alvorlig syk eller dø av livmorhalskreft.

Klamydia (Chlamydia trachomatis)

Klamydia er en bakteriell infeksjon og en av de vanligste kjønnssykdommene blant kvinner under 25 år. Klamydia kan behandles med antibiotika. Ubehandlet kan klamydia kan medføre akutt bekkeninfeksjon som gjør det vanskeligere å få barn.  

Klamydia smitter ved slimhinnekontakt. Fordi man som regel ikke får symptomer, anbefales man å teste seg når man bytter partner.

Ved å praktisere sikrere sex for lesbiske og andre KSK reduseres risikoen for smitteoverføring betraktelig.

Herpes (Herpes simplexvirus)

Begge de to herpes-virusene (HSV-1 og HSV-2) smitter ved seksuell kontakt og anslagsvis 50 - 80 prosent smittes med et av virustypene. Såkalt "munnherpes" (HSV-1) og HSV-2 kan overføres ved oralsex og gjennom hud til hud-kontakt. Munnherpesen forårsaker i dag 7 av 10 tilfeller av genital herpes. HSV-2 trives best genitalt. Herpes infiserer huden i og rundt underlivet.

Herpes smitter ved slimhinnekontakt og intim hudkontakt. Sistnevnte gjør at det i praksis er svært vanskelig å beskytte seg mot smitte hvis man er intim med og/eller har sex med en som er smittet, også hvis man praktiserer sikrere sex. Det er fordi verken slikkelapp eller kondom dekker huden i og rundt underlivet. Test deg for herpes hvis du får "forkjølelsessår", sår eller blemmer i munn og/eller underliv. Ved utbrudd bør man unngå slimhinnekontakt og intim hudkontakt for å redusere sjansen for å smitte andre.

Gonoré (Neisseria gonorrhoeae)

Gonoré er en bakterie som smitter ved seksuell kontakt. Man kan få gonoré i halsen, skjeden og/eller anus. Gonoré kan i de fleste tilfeller behandles med antibiotika. Ubehandlet gonoré kan spre seg og føre til akutt bekkeninfeksjon som gjør det vanskeligere å få barn.

Gonoré smitter ved slimhinnekontakt og kvinner opplever sjelden symptomer. Test deg for klamydia, hiv og syfilis dersom du er smittet av gonoré og avstå fra å ha sex når du behandles. Ved å praktisere sikrere sex for lesbiske og andre KSK reduseres risikoen for smitteoverføring betraktelig.

KSK E
Les mer i Helseutvalgets digitale KSK-brosjyre