bedre seksuell helse siden 1983

Sikrere sex for lesbiske og andre kvinner som har sex med kvinner

Her kan du teste deg gratis

Hva er sikrere sex?

I likhet med alle seksuelt aktive bør lesbiske og andre kvinner som har sex med kvinner (KSK) praktisere sikrere sex. Sex kan aldri bli 100 % sikkert, men sikrere sex reduserer risikoen for overføring av kjønnssykdommer. 

Test deg for kjønnssykdommer

Det viktigste grepet for å ha sikrere sex er å teste seg for kjønnssykdommer og behandle de man eventuelt har. Når man ikke har kjønnssykdommer kan man ikke smitte andre. 

Hvis hun du har sex med heller ikke har en kjønnssykdom, kan dere ikke smitte hverandre. Har dere ubeskyttet sex med flere partnere øker smitterisikoen. Da kan dere smittes av dem og deretter smitte hverandre. Er alle friske blir ingen smittet.

Unngå direkte og indirekte slimhinnekontakt

De fleste kvinner har slimhinner i munnen, på de indre kjønnsleppene, i skjeden og i/rundt anus. Slimhinnene kan komme i kontakt direkte og indirekte

Å ha ubeskyttet oralsex er et eksempel på direkte slimhinnekontakt. Å beføle en annen persons underliv og deretter beføle sitt eget er et eksempel på indirekte slimhinnekontakt dersom man ikke vasket hendene i mellomtiden. 

HPV/kjønnsvorter og herpes er to svært utbredte virus som infiserer huden i og rundt underlivet. Derfor kan de smitte via intim hudkontakt - altså hvis huden rundt underlivet hos to personer er i kontakt med hverandre. 

Ksk D Original
Her kan du teste deg gratis
Les mer i Helseutvalgets digitale KSK-brosjyre