bedre seksuell helse siden 1983

Kvinner smitter kvinner med klamydia

Klamydia er den mest utbredte seksuelt overførbare infeksjonen i Norge. Klamydia smitter lett og er vanligst hos seksuelt aktive under 25 år, spesielt blant kvinner.

Ksk Par
Her kan du teste deg gratis

Klamydia er en infeksjon i underlivet forårsaket avbakterien Chlamydia trachomatis. Klamydia kan smitte ved direkte og indirekte slimhinnekontakt. Man har slimhinner i munnen, i underlivet og i anus og de kommer i direkte kontakt med hverandre hvis man har ubeskyttet oral-, vaginal- og/eller analsex. Indirekte slimhinnekontakt oppstår ved for eksempel deling av sexleketøy og via hender.

Ved å bruke kondom eller slikkelapp ved oral-, vaginal- og analsex beskytter du både partneren din og deg selv mot klamydia. Det er en myte at kvinner som har sex med kvinner (KSK) ikke kan pådra seg klamydia. Mange kvinner har også sex med både menn og kvinner.

Symptomer på klamydia

60 - 80 prosent opplever ingen symptomer eller plager av klamydia verken hos kvinner eller menn. Derfor er det viktig å teste seg selv om man ikke opplever symptomer. De vanligste symptomene er svie ved vannlating, og/eller utflod fra urinrøret hos både kvinner og menn, og utflod fra skjeden hos kvinner. De som gjør det opplever symptomene én til to uker etter smittetidspunktet.

Test for klamydia

Man kan teste seg for klamydia hos fastlegen sin eller hos helsestasjon for ungdom i hele landet. Klamydia kan påvises ved skjede- eller urinprøve. Bor du i Oslo tilbyr Olafiaklinikken egne testkit. Det fungerer på den måten at man tar skjedeprøven selv med et testkit egenhånd ved å føre en liten vattpinne (som en q-tips) inn i skjeden. Deretter returneres prøven til Olafiaklinikken, og man vil bli kontaktet hvis man er smittet og trenger behandling.

Sex og samfunns klinikk ligger nederst på Grünerløkka i Oslo, på adressen Trondheimsveien 2B. Klinikken er gratis og åpen for alle opp til 25 år (født 1996 eller senere), uavhengig av bostedsadresse.

Du kan snakke med de om prevensjon, seksuelt overførbare infeksjoner og alt annet som har med din seksuelle helse å gjøre.

Ønsker du å benytte deg av tilbudet med å ta en klamydiaprøve besøker du Olafiklinikken, Trondheimsveien 2, inngang N (kart), og trekker kølapp for "Testkit klamydia" på tirsdager og torsdager mellom 08:00-11:00 og 12:00-14:30.

Bor du i Hordaland kan man bestille hjemmetest for klamydia fra Haukeland universitetssykehus.

Behandling

Påvist klamydia behandles med antibiotika. Du må vente i én uke etter behandling før du kan ha sex igjen uten risiko for å føre smittet videre. Undersøkelse, behandling og kontroll av klamydia skal være gratis.

Sikrere sex blant kvinner som har sex med kvinner

I likhet med alle seksuelt aktive bør lesbiske og andre kvinner som har sex med kvinner (KSK) praktisere sikrere sex for å redusere risikoen for overføring av kjønnssykdommer.

Les mer om sikrere sex blant KSK