Sjekk livmorhalsen

Sjekk livmorhalsen jevnlig og forebygg livmorhalskreft

Queer2

HPV smitter seksuelt

HPV-virus overføres seksuelt, både ved slimhinnekontakt og intim hudkontakt. Kondom gir begrenset beskyttelse mot HPV fordi kondomet ikke dekker huden rundt kjønnsorganene. Viruset kan overføres mellom alle kjønn og er svært utbredt (1).

HPV kobles til flere krefttyper enn livmorhalskreft

Den eneste kjente årsaken til livmorhalskreft er HPV-infeksjon (2). En kronisk infeksjon med de kreftfremkallende HPV-virusene kan i løpet av 10-20 år føre til livmorhalskreft. Årlig dør ca 70 nordmenn av livmorhalskreft, halvparten tok ikke jevnlige celleprøver (3). 

HPV-infeksjon kan også føre til anal-/endetarmskreft, vaginalkreft, kreft i svelg, peniskreft og vulvakreft. Personer som ligger med menn som har sex med menn (MSM) kan være mer utsatt for anal-/endetarmskreft (4).

Celleprøven avdekker forstadiet til livmorhalskreft 

Hensikten med celleprøven er å oppdage og behandle celleforandringer i livmorhalsen. Celleforandringer er forstadiet til livmorhalskreft. Celleprøven tas hos fastlege/gynekolog i forbindelse med en underlivsundersøkelse. 

Hvis man stiller forberedt øker det sjansen for at prøven kan analyseres. Prøven kan ikke tas når man har mensen og man bør unngå sex de siste to dagene. Ikke bruk tamponger, fødselspreventivt skum, geléer, vaginale kremer eller vaginale medisiner de to siste dagene før prøven (5).

HPV-vaksinen forebygger livmorhalskreft

En svensk studie fra 2020 viser at de som tok HPV-vaksinen før fylte 17 år hadde 88 % lavere risiko for å utvikle livmorhalskreft. De som ble vaksinert i alderen 17 - 30 år hadde 53 % lavere risiko for å utvikle livmorhalskreft (6). 

Kreftregisteret anbefaler at også de som er vaksinert tar jevnlige celleprøver (7). 

Vaksinen kan i tillegg beskytte mot anal-/endetarmskreft, vaginalkreft, kreft i svelg, peniskreft og vulvakreft (8).

Juridisk mann og livmorhals?

Juridiske menn som har livmorhals får ikke tilsendt påminnelse fra Livmorhalsprogrammet (9) om at det er på tide med en ny celle- eller HPV-prøve. Det betyr at denne gruppen selv må huske å ta celle- eller HPV-prøven. 

Lag gjerne en avtale med fastlegen din! 

Normalt sendes påminnelsen fra Livmorhalsprogrammet ut når det har gått 3 år siden siste prøve. I forbindelse med implementering av ny screeningmetode for personer over 34 år vil testfrekvensen for aldersgruppen 34 - 69 år være hvert 5. år (10).

Offline