bedre seksuell helse siden 1983

Hormonell prevensjon

Hormonell prevensjon er reseptbelagte legemidler som kan tas for å motvirke uplanlagt graviditet. Hormonell prevensjon beskytter ikke mot seksuelt overførbare infeksjoner slik slikkelapper og kondomer kan gjøre.

Hormonellprevblaa

Helsemyndighetenes anbefalinger
Norske helsemyndigheter anbefaler langtidsvirkende hormonell prevensjon. Spiral og p-stav anbefales fordi de ikke er like knyttet til brukerfeil, som for eksempel å glemme å ta p-pillen.

Legemiddelverket anbefaler konkrete merker, både langtidsvirkende prevensjon, minipiller uten østrogen og p-piller med østrogen og gestagen.

Tre grupper prevensjonsmidler
Det finnes en rekke ulike typer hormonell prevensjon som de retter seg mot personer som ikke ønsker å bli gravid. I tillegg finnes det ulike prevensjonsmidler uten hormoner, med flere hormoner og nødprevensjon.

Grovt sett kan prevensjonsmidlene deles i tre grupper; hormonfri prevensjon, gestagenprodukter og kombinasjonspreparater.

Hormonfri prevensjon
Kobberspiral og kondom er hormonfrie prevensjonsmidler. Hormonfrie prevensjonsmidler påvirker ikke menssyklusen og gir ingen hormonell påvirkning av kroppen.

Visste du at under 1 % av brukerne vil bli gravid ved bruk at kobberspiral som nødprevensjon?

Gestagenprodukter
P-stav, p-sprøyte, gestagen-p-pille og hormonspiral er eksempler på prevensjonsmidler som inneholder gestagen men som ikke inneholder østrogen.

Prevensjonsmidler med gestagen hindrer sædcellen å trenge inn i livmoren og hindrer ofte eggløsningen. P-staven gir svært god beskyttelse mot uplanlagt graviditet.

Kombinasjonspreparater
P-plaster, p-ring og de aller fleste p-piller er eksempler på prevensjonsmidler som inneholder både gestagen og østrogen. Østrogenet i kombinasjonspreparatene endrer blødningsmønsteret.

Gikk livet fra farge-TV til svart-hvitt da du begynte på hormonell prevensjon er det grunn til å bytte

Tore Holte Follestad, sexologisk rådgiver

Bivirkninger
De første 3 månedene man tar hormonell prevensjon kan man oppleve plagsomme men ufarlige bivirkninger som kvalme, hodepine, ømme bryst, redusert sexlyst. Hvis det ikke går over etter 3 måneder bør du kontakte den som skrev ut resepten eller annet helsepersonell.

Andre plagsomme men ufarlige bivirkninger er endringer i menstruasjonen. Østrogenet i prevensjonsmidlet kan føre til endring i hvordan blødningene ser ut. En kan for eksempel blø mindre enn før, det kan komme rød eller rosaktig skum eller brunaktig utflod. Gestagenprodukter påvirker også menstruasjonen, en del mister blødningene, noen fortsetter med samme menssyklus som før og andre får uregelmessige blødninger.

Enkelte opplever mer alvorlige bivirkninger. Ikke vent i 3 måneder med å kontakte den som skrev ut resepten eller annet helsepersonell hvis du opplever nedstemthet, humørendringer og depresjon.

Hverken kobberspiralen, p-staven eller gestagenpiller øker risikoen for alvorlige bivirkninger som blodpropp.

Ønsker du hormonell prevensjon?
Kontakt fastlege, jordmor eller annet helsepersonell for å finne et prevensjonsmiddel som passer til deg. Kontakt dem på nytt hvis du opplever alvorlige bivirkninger.

Ikke alle kan bruke østrogen, men det finnes et prevensjonsmiddel som passer for de aller fleste.

Nødprevensjon
Nødprevensjon
er mindre sikkert enn andre prevensjonsmidler. Kobberspiralen er den sikreste nødprevensjonen man kan bruke. Den kan settes inn inntil 5 døgn etter et ubeskyttet samleie og når den er satt inn er man beskyttet mot uplanlagt graviditet i inntil 5 år til.

EllaOne og NorLevo er to angrepiller som er lettere tilgjengelig enn spiralen. De kan kjøpes uten resept på apotek, kiosker, bensinstasjoner og andre steder respefrie legemidler selges.

Husk å ta en graviditetstest 3 uker etter at du brukte nødprevensjon for å forsikre deg om at den har fungert. Hvis du skulle være gravid har du god tid på deg til å avgjøre om du ønsker å ta en abort.

Prevensjonsmidler for menn

I dag finnes det ikke langtidsvirkende prevensjon for menn (eller transkvinner med reproduktive organer). Men det gjennomføres to forskningsprosjekter som viser lovende resultater for to ulike typer prevensjon for denne gruppen.

Den ene typen undertrykker testosteronet på en måte som gjør at kun fertiliteten påvirkes, den andre typen “fjerner dekkene på bilen” og gjør at sædcellene ikke kan svømme inn i livmoren.

Menn kan bruke kondomer, som kan bestilles gratis her. Kondomer kan beskytte mot uplanlagt graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner.