bedre seksuell helse siden 1983

HPV - et av verdens mest utbredte seksuelt overførbare virusinfeksjoner

HPV (humant papillomavirus) er svært smittsomt og den mest utbredte kjønnssykdommen i verden. I Norge anslås det at 70 prosent av alle seksuelt aktive smittes i løpet av livet.

Det er identifisert 200 ulike typer HPV-virus. 40 av dem smitter seksuelt og to av dem forårsaker til sammen 7 av 10 tilfeller av livmorhalskreft.

Livmorhalscelle Rendered

HPV - smittemåter og beskyttelse

HPV overføres svært enkelt ved seksuell kontakt. HPV kan blant annet overføres fra kvinne til kvinne, fra transperson til kvinne, fra mann til ikke-binær og fra mann til mann.

Fordi HPV kan smitte fra hud til hud, blant annet fra smittet hud på områdene rundt kjønnsorganene, gir verken kondom eller slikkelapp full beskyttelse mot HPV.

I tillegg kan HPV overføres ved direkte og indirekte slimhinnekontakt, som ved ubeskyttet sex/oralsex og deling av sexleketøy.

HPV-vaksinen kan være en god investering, selv blant seksuelt aktive som allerede har hatt en infeksjon. Kontakt fastlegen din dersom du ønsker å ta HPV-vaksinen.

HPV - symptomfri forløper til kreft

HPV gir normalt ikke symptomer. Viruset kan ikke behandles, men infeksjonen går ofte over av seg selv.

To av HPV-virusene er forløper til 7 av 10 tilfeller av livmorhalskreft og HPV er en viktig forløper til analkreft.

Kvinner som har sex med kvinner bør, i likhet med alle andre med livmorhals, følge Livmorhalsprogrammet og ta jevnlige livmorhalsprøver.

Livmorhalsprogrammet

Kreftregisteret anbefaler at kvinner som har sex med kvinner og andre personer med livmorhals og som er i alderen 25 og 69 følger Livmorhalsprogrammet.

Juridiske kvinner mottar automatisk påminnelse fra Kreftregisteret når å ta en prøve. Juridiske menn mottar ikke automatisk påminnelse og anbefales å følge opp dette i samråd med fastlegen.

Ofte stilte spørsmål om Livmorhalsprogrammet