bedre seksuell helse siden 1983

Kondomer kan brukes til mer enn mange tror

I tillegg til å beskytte mot uønsket graviditet kan et kondom brukes på dildoer, strap-ons og andre sexleketøy for å redusere risikoen for smitteoverføring av blant annet klamydia, gonoré og mycoplasma.

Kondom KSK

Internasjonal forskning viser at en del lesbiske, bifile og andre kvinner som har sex med kvinner også har sex med menn.

Å ha sex med både kvinner og menn, å ha sex under ruspåvirkning og å ha parallelle sexpartnere øker risikoen for å smittes av seksuelt overførbare infeksjoner og uønskede graviditeter. Praktiserer man sex med transkvinner øker også risikoen for uønsket graviditet.

Det er verdt å merke seg at kvinner som kun har sex med andre kvinner kan få HPV og seksuelt overførbare infeksjoner - kvinner smitter kvinner.

Bruk kondom og bytt ofte
Brukt riktig ved vaginal-, oral- og/eller analsex vil kondomet beskytte mot overføring av blant annet klamydia, gonoré, mycoplasma og hiv.

Kondom beskytter derimot ikke like godt mot overføring av herpes og HPV. Det er fordi de kan overføres via huden rundt underlivet, altså utenfor området som kondomen dekker. HPV og herpes smitter lett fra kvinne til kvinne og såkalt "munnharpes" kan overføres til underlivet

Man bør bytte kondom når man veksler mellom hvem sexleketøyet brukes på/i for å unngå indirekte slimhinnekontakt.

Man bør også bytte kondom når man veksler fra anal til vaginal/oral penetrering for å unngå uheldig bakterieoverføring fra endetarm til vagina/munn.

Trenger du kondomer?
Kondomer kan bestilles gratis og anonymt tilsendt i posten på gratiskondomer.no og hentes gratis hos Helseutvalget. Kondomer kan også kjøpes på de aller fleste matbutikker og kiosker.