Gonoré
Gonoré er en bakterie som kan overføres ved sex, og blant menn som har sex med menn oftest ved analsex eller oralsex uten kondom. Gonoré behandles ved hjelp av antibiotika, og det er en økende bekymring blant helsemyndigheter at bakteriene i økende grad blir resistente og mer kompliserte å behandle. Gonoré er også utbredt blant kvinner som har sex med kvinner. En ubehandlet gonoré kan føre til kroniske plager, derfor lønner det seg å teste seg regelmessig dersom man er seksuelt aktiv.
Fem tegn på at du bør teste deg for gonoré.
Gonoré - smittemåter og beskyttelse
Den mest vanlige smittemåten ved sex mellom menn er analsex og oralsex uten kondom i tillegg til rimming (munn til anus). Siden gonoré altså kan befinne seg i både halsen, rumpa og på penis er det viktig å teste seg i disse tre åpningene. Det er ikke selvsagt at man får tilbudet om å ta alle disse testene, men oppgir man å være en mann som har sex med menn skal man få et slikt tilbud. Eventuelt kan man be spesifikt om å få teste seg for gonoré i både hals, rumpe og penis.
Sikrere sex, og da spesielt kondom, beskytter mot gonoré både ved oral og analsex.
Gonoré - symptomer
Omlag halvparten av de som får gonoré opplever ingen symptomer. Hvor og hvordan symptomene på gonoré merkes avhenger av hvor man er smittet:
- Gonoré i urinrøret/penis: svie ved tissing og utflod fra penis samt smerter og/eller utflod fra anus
- Gonoré i hals: omlag fire av ti får symptomer som ligner vanlige halsinfeksjoner
- Gonoré i anus/endetarm: smerte, kløe eller svie, men mange får ingen symptomer
Les mer om gonoré hos helsenorge.no.
Test for gonoré
Du kan teste deg for gonoré på Sjekkpunkt, enten ved å ta testene hos oss eller ved å ta med seg testeutstyr hjem.
Du kan også teste seg for gonoré i helsevesenet (klinikker, fastlege, sykehus).
Menn som har sex med menn må sørge for å få testet i “alle åpninger”, for å avdekke mulig smitte i hals og anus i tillegg til i urinrøret/penis. Seksuelt aktive kvinner som har sex med kvinner bør også teste seg for gonoré. Dette gjøres ved prøve fra urinrøret og/eller livmorhals.