bedre seksuell helse siden 1983

Menn som har sex med menn - hva betyr det?

Bestill kondomer her

En sammensatt gruppe

Menn som har sex med menn er alle menn som har sex med én eller flere mannlige partnere, og inkluderer menn som identifiserer seg selv som homofile, bifile, heterofile eller noe annet.

Når man snakker om menn som har sex med menn handler det altså ikke om hva man føler seg som, hva man identifiserer seg som eller hvordan andre oppfatter en. Det handler om hvem man har sex med. Derfor er menn som har sex med menn en svært sammensatt gruppe.

Man trenger ikke være homofil for å være en mann som har sex med menn, og skal vi tro undersøkelser fra USA og Storbritannia oppfatter et sted mellom 30 og 60 prosent av menn som har sex med menn seg selv som heterofile.

En del menn som har sex med menn har også sex med kvinner, både fast eller en gang i blant. Noen menn som har sex med menn lever i forhold med kvinner og noen har også barn.

Menn som har sex med menn og risiko for hiv

Grunnen til at man snakker om menn som har sex med menn når man snakker om hiv, er at dette er én av flere utsatte eller sårbare grupper som oftere smittes med hiv enn andre.

Grupper i Vest-Europa som i følge forskningen er særlig utsatt for hiv-smitte er:

  • Menn som har sex med menn

  • Injiserende sprøytebrukere

  • Ikke-vestlige innvandrere

Gruppene nevnt over er minoriteter, og det er kun et lite mindretall i disse gruppene som har økt risiko for hiv-smitte. Andre faktorer som kan gjøre at man er får økt risiko for hiv er blant annet psykisk helse, bruk av rusmidler og hva slags type sex man har. Les mer om å beskytte seg her.

Om Oss 01