bedre seksuell helse siden 1983

Fem grunner til at du bør teste deg for gonoré

Stadig flere menn som har sex med menn får gonoré i Norge, men når bør man teste seg for denne infeksjonen? Her er fem grunner som tyder på at det er lurt å ta en test.

Bestill gratis kondomer

Test deg for gonoré hos oss

Alle som besøker Sjekkpunkt får tilbud om å teste seg for gonoré og klamydia i tillegg til hurtigtester for hiv og syfilis. Les mer om hvordan du gjør dette her.

1. Man har hatt ubeskyttet sex med noen som kan ha en gonoré-infeksjon

Dette inkluderer analt eller vaginalt samleie eller oralsex uten kondom. Man kan beskytte seg ved å ha sikrere sex, og det å teste seg er en del av dette. Ikke alle får symptomer etter å ha fått en infeksjon, derfor er det viktig å teste seg selv om man føler seg frisk.

Ved smitte i hals eller anus er gonoré-infeksjonen ofte symptomfri, derfor er det lurt å teste seg sånn at man får vite om det så tidlig som mulig.

2. Man er del av en gruppe som er mer utsatt for gonoré enn andre

Alle kan bli smittet med gonoré, men noen er mer utsatt enn andre. Grupper som er mer utsatt for gonoré er:

Tilhører man en av gruppene over, eller har hatt sex med en person som tilhører en av disse gruppene, er det ekstra viktig å teste seg regelmessig for gonoré.

Også blant norske kvinner får stadig flere påvist gonoré, og det er grunn til å tro at kvinner som har sex med kvinner er særlig utsatt.

3. Man har fått påvist en annen seksuelt overførbar infeksjon

Dersom man har fått påvist en annen seksuelt overførbar infeksjon, for eksempel klamydia eller syfilis, er det lurt å ta en test for gonoré. Har man fått påvist en annen seksuelt overførbar infeksjon men ikke fått tilbud om å teste for gonoré, kan man be spesifikt om å få ta den.

Fordi smitte i hals eller anus kan være uten symptomer er det viktig å be om å få teste seg i disse åpningene dersom man kan ha blitt smittet ved anal- eller oralsex.

Får man påvist gonoré er det viktig at man også får testet seg for hiv.

4. Man opplever symptomer

Omtrent halvparten av alle kvinner som får gonoré, har ingen symptomer. Menn får derimot vanligvis symptomer ved infeksjon i penis, men sjeldnere symptomer ved infeksjon i hals og anus.

Symptomer hos kvinner:

  • gul eller grønnlig utflod fra skjeden
  • brennende smerte når du tisser
  • smerter i nedre mageregion
  • blødninger mellom menstruasjonsperiodene, men dette er sjelden

Symptomer hos menn:

  • brennende smerte når du tisser
  • trang til å urinere ofte
  • væske eller puss som kommer ut av penis, ofte sees en gul eller gulgrønn flekk i undertøyet ditt. Dette ga opphav til sykdommens gamle kallenavn: «dyppert».
  • ømme testikler
  • rødhet eller sårhet på tuppen av penis

Kilde: Helsenorge.no

Har man fått en gonoré-infeksjon i halsen kan man få vondt der, mens infeksjon i endetarmen kan gi smerter, kløe og svie. Allikevel er dette oftere symptomfritt.

5. Man har hatt mange sexpartnere den siste tiden

Jo flere man har sex med, jo høyere sannsynlighet er det for å ha sex med en person som har en gonoré-infeksjon, særlig om man tilhører en av gruppene som er mer utsatt for hiv enn andre. Har man hatt tre eller flere nye sexpartnere det siste året bør man vurdere en test.

Her kan du teste deg for hiv

Sjekkpunkt tilbyr rask, anonym og gratis hurtigtest for hiv og syfilis for menn som har sex med menn. Sjekkpunkt har også tilbud om tester for gonoré og klamydia. Testene analyseres av Olafiaklinikken ved Oslo universitetssykehus og er gratis, men ikke anonyme.

Du kan også teste deg for hiv hos fastlegen eller på en klinikk. Her finner du en liste over andre testesteder rundt om i landet.

Usikker?

Er du usikker på om du bør teste seg kan du kontakte oss, enten på telefon eller helt anonymt på chatten som du finner ned i høyre hjørne på disse nettsidene.

Mer om gonoré

Du kan lese mer om gonoré her på våre nettsider, på Helsenorge.no og på nettsidene til Folkehelseinstituttet.

Gonore Nettsak
Arena Kunnskap2

Også blant norske kvinner får stadig flere påvist gonoré, og det er grunn til å tro at kvinner som har sex med kvinner er særlig utsatt.