Kondomer

Kondomer - beskytter mot "alt"

Kondomer er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot alle seksuelt overførbare infeksjoner samt uønsket graviditet. Det kan allikevel være situasjoner hvor det kan være vanskelig å ta kondomet i bruk. Eksempelvis kan det være lettere å glemme kondom dersom man har drukket mye alkohol eller benyttet andre rusmidler. At man har det tilgjengelig i situasjoner hvor man kan ende opp med å ha sex gjør det selvsagt mer sannsynlig at man tar kondomet i bruk enn om man ikke har det med seg

Kondomer kan bestilles gratis på internett, plukkes opp på utvalgte utesteder (som London Pub) og cruisingområder (som Sognsvann) eller hentes på klinikker og helsestasjoner. I tillegg kan kondomer kjøpes på apotek, kiosker og dagligvarebutikker. Du er også velkommen til å hente gratis kondomer hos oss i Helseutvalget.

Hvordan ta på og bruke kondomet?

Alle kondompakker har en datostempling på seg, og som regel er holdbarhetstiden mellom ett og to år. 

Som regel går det fint å åpne pakken som kondomet kommer i, men noen ganger kan det være litt vanskelig å åpne - særlig om man har glidemiddel eller er våt på fingrene. Pass derfor på å sjekke om kondomet ser helt ut dersom negler, tenner eller noe annet skarpt er brukt til å åpne pakken.

Kondomet skal rulles på når penis er erigert. Pass på å rulle det på riktig vei, glidemiddelet skal være vendt utover. Klem ut luften i toppen av kondomet samtidig som man ruller det på slik at det ikke kommer en “luftballong” fremst på penis. Ha kondomet på under hele samleiet, og trekk penis med kondomet på ut før penis blir slapp - da faller ikke kondomet av.

Ett kondom av gangen

Dersom man har sex med flere partnere samtidig, bør man bytte kondom for hver enkelt partner. Bruk kun ett kondom av gangen. To kondomer utenpå hverandre gir ikke økt beskyttelse men kan heller føre til at begge kondomene ryker på grunn av friksjonen som oppstår.

Glidemiddel

Bruk godt med glidemiddel, særlig ved analt samleie. Selv om kondomet er satt inn med glidemiddel når det ligger i pakningen, kan dette være litt for lite for analsex. Ha derfor ekstra glidemiddel tilgjengelig. Glidemiddel fås gjerne der man får tak i kondomer og kan også bestilles gratis på internett her.

Kondomer og størrelser

Det er viktig å finne et kondom som passer for seg. Det er bredden på kondomet som har noe å si for passformen, altså er det tykkelsen på din penis og ikke lengden som bør styre hva man velger. Her kan man bestille et utvalg kondomer i ulike størrelser, slik at man kan prøve seg frem.

Helseutvalget 2016 5509
Offline