bedre seksuell helse siden 1983

Kondomer beskytter mot flere kjønnssykdommer og uønsket graviditet

Johannes Dsc06467 Low Res

Kondomer er et prevensjonsmiddel som beskytter mot flere kjønnssykdommer som er særlig utbredt blant homofile og andre menn som har sex med menn. Kondomet kan også være nyttig for lesbiske og andre kvinner som har sex med kvinner

Hva kondomet beskytter og ikke beskytter mot

Bruker du kondomet riktig vil det beskytte deg og partneren din mot hiv, gonoré, syfilis, klamydia, mykoplasma og trikomonas. I tillegg beskytter kondomet mot uønsket graviditet. Kondomet beskytter ikke fullstendig mot herpes eller HPV-virus ettersom de kan smitte via hudoverføring.

Hiv, gonoré, HPV og syfilis er særlig utbredt blant homofile og andre menn som har sex med menn. Klamydia, herpes og HPV er de vanligste kjønnssykdommene blant lesbiske og andre kvinner som har sex med kvinner.

Sikrere sex med kondom tilgjengelig

Mange glemmer eller dropper å bruke kondom, særlig når de er beruset på alkohol eller har brukt illegale rusmidler. Å ha kondomer tilgjengelig til enhver tid øker sannsynligheten for at man bruker det. Da beskytter man seg selv og partneren(e) sin(e) mot en rekke kjønnssykdommer.

Hvordan bruke kondomet?

Sørg datostempling og at kondomet er uten rifter og hull før du tar det på. Kondomet rulles på penis når penis er erigert. Klem ut luften fra toppen av kondomet og rull kondomet på riktig vei. Ha kondomet på under hele samleiet, og trekk penis med kondomet på ut før penis blir slapp - da faller ikke kondomet av.

Ett kondom av gangen - og kun én gang

Dersom man har sex med flere partnere samtidig, bør man bytte kondom for hver enkelt partner. Bruk kun ett kondom av gangen. To kondomer utenpå hverandre kan føre til friksjon og at begge kondomene sprekker. Kast kondomet i søpla etter én gangs bruk.

Vannbasert glidemiddel

Det er anbefalt å bruke ekstra mye vannbasert glidemiddel ved analsex. Glidemiddelet reduserer sjansen for sår og rifter og dermed sjansen for å smittes med blant annet hiv. Ha derfor ekstra glidemiddel tilgjengelig. Vannbasert glidemiddel fås gjerne der man får tak i kondomer og kan også bestilles gratis på gratiskondomer.no

Kondomer og størrelser

Det er bredden på kondomet som har noe å si for passformen, altså er det tykkelsen på penis og ikke lengden som bør styre hvilken størrelse man velger.

Kondomer til arrangementer og organisasjoner?

Helsestasjoner, skolehelsetjenesten, helsesøstre, organisasjoner, arrangementer og andre som trenger gratis kondomer og glid for utdeling kan bestille det gratis på denne nettsiden. Privatpersoner kan ikke bestille fra denne siden.

Bestill gratis kondomer