Nå kan du ta "alle" tester hos oss

Nå kan du ta "alle" tester hos Helseutvalget

Fra 1. april utvider vi vårt testetilbud ved å gi deg svar på følgende tester: Hiv, syfilis, gonoré, klamydia og mycoplasma.

Home Sample Kit Forfra

Det nye testeutsyret består av tre beholdere: Én til halsprøve, én til urin og én til anusprøve. Foto: Helseutvalget.

Helseutvalget har siden 2012 hatt flere tusen besøkende på Sjekkpunkt, som ble startet for å gjøre det enklere å teste seg for hiv og syfilis.

Testene for hiv og syfilis gir svaret på stedet, og dette vil vi fortsette å tilby som før. Det nye er altså at man i tillegg kan velge å teste seg for gonoré, klamydia og mycoplasma.

De nye testene for gonoré og klamydia gir ikke svaret på stedet, men man kan ta testene enten hos oss eller ved å ta med seg testeutstyret hjem – helt gratis begge deler. 

Testene for gonoré og klamydia er ikke anonyme slik som hurtigtestene for hiv og syfilis er, da førstnevnte krever navn og kontaktinformasjon. 

Fem tegn på at du bør teste deg for gonoré.

Samarbeid med Olafiaklinikken

Det utvidede tilbudet i Helseutvalget er et samarbeid med Olafiaklinikken, som leverer testeutstyret som brukes for å undersøke for klamydia og gonoré. Når prøvene er mottatt, enten ved at man tar prøvene hos oss eller hjemme og sender de inn med post, mottar man en sms når prøvene er mottatt. Dersom én eller begge prøvene er positive, altså at man får påvist klamydia og/eller gonoré, får man beskjed om dette. Det er Olafiaklinikken som tar seg av oppfølgingen av prøvene.

Hvordan fungerer de nye testene?

Testen for gonoré og klamydia kan tas på tre måter:

Testeutstyret består av tre deler:

  • Urinprøve
  • Anusprøve
  • Halsprøve

Her ser du hvordan prøvene tas (video laget av Olafiaklinikken):

Prøvene tar du på egenhånd:

Uansett om du tar testen på Sjekkpunkt eller velger å ta med utstyret hjem, tar du selve prøvene på egenhånd. Prøvene må sendes til Olafiaklinikken uansett hvor du velger å ta prøvene.

Tar du testene på Sjekkpunkt:

Du fyller inn skjema med personopplysninger, tar prøvene selv, og putter dem i en boks som du finner i Sjekkpunkt sine lokaler. Deretter leverer Helseutvalget prøvene til Olafiaklinikken som følger deg opp videre. Du får en sms fra Olafiaklinikken som bekrefter at de har mottatt prøvene.

Tar du med testen hjem:

Du tar med utstyret hjem, fyller inn skjema med personopplysninger, tar prøvene selv og postlegger disse. En konvolutt til å sende inn prøvene følger med testutstyret man får med seg hjem. Du får en sms fra Olafiaklinikken som bekrefter at de har mottatt prøvene.

Ved positivt prøvesvar:

Ved positivt prøvesvar vil man få en ny sms fra Olafiaklinikken (avsender Oslo Universitetssykehus) med time for behandling. I meldingen ligger det en link til «min journal» hvor man ved behov kan gå inn og forandre timeavtalen.

Offline