bedre seksuell helse siden 1983

​Hepatitt B

Hepatitt B er en virusinfeksjon som ofte er uten symptomer. Man kan vaksinere seg mot hepatitt B, og menn som har sex med menn får vaksinen gratis.

Hepatitt B - smittemåter og beskyttelse

Hepatitt B finnes i kroppsvesker hos den som er smittet. Hepatitt B smitter ved seksuell kontakt og ved analsex er man mer utsatt enn ved annen sex. Har man nye sexpartnere på reise til deler av verden hvor hepatitt B er vanlig, som deler av sørøst Asia, Stillehavet, Sentral-Asia og noen land i Øst-Europa, er man også mer utsatt for smitte. Smitte kan skje ved deling av sprøyter og en smittet gravid kvinne kan også overføre hepatitt B til barnet.

Vaksine beskytter, det samme gjør sikrere sex og da spesielt kondom. Bruk alltid rent utstyr ved injeksjon, ikke del sprøyte. Kontakt fastlege eller helsesenter for vaksinasjon og les mer om vaksinen hos helsenorge.no.

Hepatitt B - symptomer

De fleste får ikke symptomer som følge av hepatitt B, men de som gjør det opplever gjerne slapphet, utslett, leddsmerter og mageplager og en gulaktig farge på hud og slimhinner. Les mer om dette hos helsenorge.no.

Teste for hepatitt B

Man kan teste seg for hepatitt B ved vanlig blodprøve i helsevesenet (klinikker, fastlege, sykehus). I motsetning til hepatitt C (link) er ikke hurtigtester tilgjengelig for hepatitt B. 

Sjekkpunkt 02