bedre seksuell helse siden 1983

BDSM og "røff" sex

BDSM er en forkortelse for de engelske begrepene bondage/discipline, dominance/submission og sadism/masochism. BDSM brukes ofte som en samlebetegnelse for en rekke ulike aktiviteter og subkulturer. Rollespill er gjerne en del av BDSM, ofte med utprøving av maktforhold. Uansett hvem som har “makten” i en BDSM-aktivitet, har alle parter like mye rett til å kreve sikrere sex, for eksempel at det skal brukes kondom.

Røff sex kan øke risiko for smitte

Ved røff sex kan det oppstå sår i anus eller endetarm, på eller rundt kjønnsorgan eller i halsen. Fisting, hvor hele hånda føres inn i endetarmen, er et eksempel på røffere sex som kan føre til sår og blødninger. Dette gir igjen økt risiko for at hiv (link) og andre seksuelt overførbare infeksjoner (link) overføres. Sår og rifter på kjønnsorgan eller i anus kan også oppstå ved “tørr” sex, hvor det benyttes lite eller ingen glidemidler. Ved analsex er det derfor lurt å bruke mye glidemiddel, da det kan bidra til at kondomet holder bedre og at man blir mindre utsatt for sår.

Arena 07

Kveling - potensielt livsfarlig

Innenfor BDSM finnes aktiviter som på en eller annen måte innebærer kveling, som for enkelte kan oppleves som ruslignende tilstand som følge av surstoffmangel. Dette kan medføre stor belastning på hjerte og hjerne, som kan ha potensiale til å være livsfarlig. Har man problemer med hjertefunksjon, blodtrykk eller tidligere opplevd slag øker risikoen.

Mer om BDSM - se egen brosyre

I 2005 produserte Helseutvalget en egen brosjyre om sikrere fetisj- og BDSM-sex melllom menn, i samarbeid med Scandinavian Leather Men, SLM, og SMia. Brosjyren finner du her.