bedre seksuell helse siden 1983

Dersom du føler deg usikker på hvilket kjønn du identifiserer deg som, da er du ikke alene.

Pride Helseutv 577

Noen personer, både barn, ungdom og voksne er usikre og setter spørsmål rundt hvilket kjønn de identifiserer seg som, enten de er føler seg som gutt, jente, ikke-binær eller hvilket som helst annet av de ulike kjønnsbegrepene. 

De fleste mennesker føler at det er likhet mellom det kjønnet man blir tolket som ved fødsel og det man føler seg som når man vokser opp, men for noen er kjønnsidentiteten, altså hvilket kjønn du føler deg som, mer sammensatt. Du kan sette spørsmål rundt din kjønnsidentitet av flere ulike grunner. Det kan være at du føler at dine interesser, utseende og hvem du er ikke passer til samfunnets forventninger til hvordan kjønn skal være. Du kan være usikker på identiteten din og føler at du ikke passer inn som hverken gutt eller jente, eller at du føler du er litt av begge deler. Noen føler at de ikke tilhører noe kjønnskategori. Andre føler sterkt at de er det motsatte kjønnet av hva de ble tolket som ved fødsel.

For ungdommer som kjenner på disse følelsene kan barne- og ungdomsårene være en spesielt stressende tid fordi man kan oppleve stress rundt hvordan kroppen utvikler seg og hvordan man skal uttrykke sin identitet og seksualitet. En del som setter spørsmål ved sin kjønnsidentitet opplever dette både stressende og ensomt, og noen har tanker om at det er noe galt med dem, eller at de er syke. Det er viktig at du vet at det å være usikker på din kjønnsidentitet eller å bryte med samfunnets normer om hva kjønn er, ikke er en sykdom.

Snakk med en du stoler på 

Det kan være lurt å gi deg selv litt tid til å finne ut av hva din kjønnsidentitet er dersom du er usikker. Det er ikke alltid så lett å finne ut av, men det kan være god hjelp i å finne en voksenperson du stoler på som du kan snakke med om dette. Det kan kanskje være en helsesykepleier på skolen, lærer eller kanskje foreldrene dine? Det viktigste er kanskje at dette er en person du stoler på og som er flink til å lytte. Det er ikke uvanlig å være redd for å fortelle dette til andre. Heldigvis er det i dag flere som kan litt om dette og som vil akseptere deg for den du er. Du skal uansett vite at dette er ikke noe du trenger å fortelle om før du kjenner at det er viktig for deg å si det. Det finnes også organisasjoner, nettsider, hjelpetelefoner og ulike chattetilbud som det går an å henvende seg til for å snakke med, eller for å bli kjent med andre som også er usikre på sin kjønnsidentitet eller som har en kjønnsidentitet som transperson eller ikke-binær.

Du er hjertelig velkommen til å chatte med oss i Youchat om det du har på hjertet. Alle vi på chatten er skeive og har erfaring med det å finne ut av egen seksuelle orientering og/eller kjønnsidentitet. Chatten er åpen mandag og torsdag 17.30-20.30 

Du kan også chatte med ichatten.no