bedre seksuell helse siden 1983

Det er vanlig at noen som forelsker seg i eller tenner på personer av samme kjønn ikke ønsker at det skal være sånn.

Det å akseptere deg selv for hvem du er kan være vanskelig og preget av redsel og andre vanskelige følelser. Her har vi samlet noen tanker og råd som kanskje kan gjøre det litt lettere for deg.

Det er greit å føle akkurat det du føler

Du er kanskje usikker på om du liker noen av samme kjønn, eller kanskje du har innrømmet for deg selv at du gjør det, men skulle ønske det ikke var slik?

Selv om du har innrømmet det for deg selv, så er det ikke nødvendigvis sånn at dette er noe du er komfortabel med eller vil dele med andre. Det er naturlig. Det kan være tøft å føle seg annerledes.

Selv om de følelsene som du er i nå er vanskelige, så er det ikke sikkert at de går fortere over selv om du prøver å tvinge de bort. Kanskje det beste er å si til deg selv at det er greit å ikke ville være skeiv, og at akkurat nå så ønsker du ikke å dele dette med noen andre.

Noen ganger går følelser fortere over når du aksepterer dem, og det du føler nå behøver ikke å være det du føler i morgen, om en uke, eller om et år.

Homofobi

Grunnen til at du ikke har lyst å være skeiv er trolig fordi vi er vokst opp i et samfunn som i større eller mindre grad har homofobiske elementer. Det kan være små kommentarer fra venner eller familie som forteller at det å være skeiv ikke er helt riktig eller normalt, eller det kan være mer ubehagelige episoder der du har sett at det å være skeiv blir latterliggjort eller overhodet ikke akseptert.

Noen vokser opp i familier der det å være skeiv blir sett på som en synd, noe som galt eller til og med noe som bør straffes. Da er det ikke rart at man ikke har lyst til å være seg selv, eller vise til andre hvem man er.

Det er likevel viktig å vite at dersom du vokser opp og bor i Norge så er det mange i samfunnet som vil akseptere og støtte deg i det å være skeiv.

Det å finne ut hvilke personer rundt deg som vil støtte og akseptere deg vil være viktig for å føle deg tryggere og bedre med hvem du er. De fleste har nemlig ingen problemer med om du skulle være lesbisk, homofil, bifil eller ha en annen identitet som ikke er heterofil.

Kan jeg slutte å være skeiv?

Noen er usikre på sin seksualitet i ungdomsårene, for å senere oppdage at de ikke er skeive. Likevel, for de fleste som har innrømmet for seg selv at de er skeive så er ikke det noe som kan endres eller noe man kan tvinge seg selv til undertrykke.

Hvem du blir forelsket i eller tenner på er ikke noe du bevisst bestemmer selv. Det er veldig vanskelig eller umulig å tvinge deg selv til å være noe du ikke er. Om du skulle gjøre det, vil du heller ikke ha det bra med deg selv.

Det kan ta litt tid å akseptere at du forelsker deg i personer av samme kjønn. Når du klarer å akseptere det, vil du få det mye bedre med deg selv.