bedre seksuell helse siden 1983

Syfilis

Bestill gratis kondomer

Syfilis er en infeksjon forårsaket av en bakterie som smitter seksuelt. Siden slutten av 1990-tallet har det vært en økning i nye tilfeller, særlig blant menn som har sex med menn. Syfilis gjennomgår tre stadier dersom man ikke tester seg og behandler infeksjonen.

Syfilis - smittemåter og beskyttelse

Syfilis smitter ved analsex, oralsex og rimming. Tester man for syfilis gir det utslag i blodprøven uansett hvor man er blitt smittet, i motsetning til gonoré hvor man må teste i munn, anus og på penis for å avdekke mulig smitte. Fra man er smittet kan det gå fra ti dager til ti uker til syfilis kan avdekkes ved en test, men som regel tar det tre uker.

Sikrere sex, og spesielt korrekt bruk av kondom, beskytter mot syfilis ved oral- og analsex.

Syfilis - symptomer

Ikke alle som får syfilis opplever symptomer. Syfilis kan gi sår på penis, i rumpa eller i halsen avhengig av hvor du er smittet. Såret er ofte uten smerter, med opphøyd kant og en rød “bunn”. Såret forsvinner ofte av seg selv etter et par uker. Andre tegn på at man har syfilis kan være influensalignende symptomer, med feber og muskelsmerter. Les mer om dette hos helsenorge.no.

Teste for syfilis

Man kan teste seg for syfilis både i helsevesenet (klinikker, fastlege, sykehus), eller ved å ta en hurtigtest hos Sjekkpunkt.

Aktuelt11