bedre seksuell helse siden 1983

Kokain - Et sentralstimulerende rusmiddel

Shutterstock 708897742

Kokain er et sentralstimulerende stoff som gir en kortvarig, intens rus og en følelse av å ha mye energi. Stoffet er svært avhengighetsskapende. Kokain regnes som det sterkeste narkotiske stoffet som finnes, og har den sterkeste avhengighetsskapende egenskapen blant rusmidler man kjenner til i dag. Brukeren utvikler i liten grad toleranse for stoffet, dvs. at man ikke trenger å øke dosen for å oppnå samme effekt når man bruker kokain over lengre tid. 

Kokainklorid er et hvitt pulver som ofte er svært utblandet innen det når sluttbruker. Pulveret klumper seg og deles opp med bankkortet før det legges i striper og sniffes. En "stripe" vil vanligvis inneholde ca. 25-35 mg kokain. Kokainkrystaller, crack, er veldig rent og gir derfor størst fare for at brukeren utvikler avhengighet. Crack røykes i vannpipe eller sigaretter.

Kokain kan bidra til økt blodtrykk og forstyrre hjerterytmen. I kombinasjon med alkohol forsterker kokain de negative effektene av begge rusmidlene, men kan også føre til at man føler seg edru selv om man er ruset. Kombinert med MDMA eller ecstasy, amfetaminer, LSD eller potensstimulerende midler, kan risikoen øke for hjerteinfarkt og slag.

Dersom man ved bruk av kokain føler seg oppjaget, har rask hjerterytme, svettetokter, muskelkramper og opplever søvnløshet, bør man oppsøke en lege eller helsestasjon. 

Vil du vite mer om kokain?

Oslo-Universitetssykehus.no

Rusopplysningen.no

Rustelefonen.no


Bestill gratis kondomer