I møte med helsetjenesten

I møte med helsetjenesten

Menn som har sex med menn og kvinner som har sex med kvinner får ikke automatisk tilpasset veiledning hos fastlegen eller i andre deler av helsetjenesten. Derfor er det viktig at man har en lege man stoler på, slik at man kan være åpen om relevante problemstillinger.

Legen er ikke tankeleser - vær tydelig!

Fastleger møter en rekke pasienter hver dag, og en legetime varer ofte ikke mer enn ti minutter. Man kan ikke forvente at leger eller andre i helsetjenesten skal kunne se fullstendig hva slags behov man har. For eksempel kan det være vanskelig å se hvem som er en mann som har sex med menn eller en kvinne som har sex med kvinner. Når det gjelder testing for seksuelt overførbare infeksjoner er dette relevant, og har man hatt analsex uten kondom har dette betydning for hvilke typer tester man får tilbud om å ta. 

Fordi de fleste av legens pasienter kun har sex med noen av motsatt kjønn, er det fort gjort å bli behandlet som heterofil. Man bør derfor forsøke å være så åpen som mulig overfor fastlegen sin. Er man ikke fornøyd med fastlegen sin kan man enkelt bytte lege her

Åpenhet i helsetjenesten

Lever man med hiv er det også lurt å være åpen om dette overfor fastlegen sin. Er man usikker på om man kan være åpen om dette med fastlegen sin kan man ta kontakt med oss eller HivNorge som har oversikt over fastleger som har erfaring med pasienter som lever med hiv.

Har man utfordringer knyttet til psykisk helse er det også relevant for fastlegen å vite litt om hvem man forelsker seg i og har sex med. Ved å være åpen kan man spare tid og raskere finne frem til det som gjør at man eventuelt føler seg plaget.

Smitteoppsporing i helsetjenesten

Om man får påvist en seksuelt overførbar infeksjon, har legen som avgir prøvesvaret plikt til å forsøke å kartlegge hvem man kan ha blitt smittet av og hvem man eventuelt har hatt sex med etter at man ble smittet. Et samarbeid med legen om dette kan gjøre at færre blir smittet og at færre som er smittet risikerer å gå lenger enn nødvendig med en infeksjon.

Du trenger ikke å kontakte eventuelle sexpartnere selv, du trenger kun å oppgi kontaktinformasjon (telefonnummer, e-post eller profilnavn). Deretter tar legen seg av resten, og du trenger ikke å tenke mer på dette. Ditt navn eller annen informasjon som kan identifisere deg vil ikke bli oppgitt når legen kontakter dine sexpartnere.

Aktuelt 05