bedre seksuell helse siden 1983

Fem grunner til at du bør teste deg for gonoré

Stadig flere får gonoré i Norge, men når bør man teste seg for denne infeksjonen? Her er fem grunner som tyder på at du bør teste deg.

IMG 2321

Test deg for gonoré og klamydia i Pridpark

Alle som besøker PridePark får tilbud om å teste seg for gonoré og klamydia ved hjelp av selvetster. Også blant norske kvinner får stadig flere påvist gonoré, og det er grunn til å tro at kvinner som har sex med kvinner er særlig utsatt.

Ønsker du å teste deg for andre infeksjoner som hiv, hepatitt-C og syfilis må du besøke oss på Sjekkpunkt som holder åpent i hele sommer.

Bestill test her!

1. Du har hatt ubeskyttet sex

Med ubeskyttet sex menes oral-, vaginal- og analsex UTEN kondom. Dette gjelder også deling av sexleketøy som ikke har vært beskyttet med ny kondom mellom hver person. Med oralsex menes all kontakt mellom munn og kjønnsorgan - suging, slikking og rimming.

Det er anbefalt å teste seg mellom hver ubeskyttet partner, da en gonoreinfeksjon veldig ofte er uten symptomer.

2. Du har (ikke) symptomer

Du trenger ikke å ha symptomer for at det skal foreligge indikasjon for testing. Gonore er i veldig mange tilfeller uten merkbare symptomer.

Ca 50 % av kvinner får ikke symptomer og ca 50 % av får heller ikke symptomer ved gonore i rektum-

Ubehandlet gonore kan være smitteførende (risiko for å smitte andre) i 3-12 måneder.

3. Man har fått påvist en annen seksuelt overførbar infeksjon

Dersom man har fått påvist en annen seksuelt overførbar infeksjon, for eksempel klamydia eller syfilis, er det lurt å ta en test for gonoré. Har man fått påvist en annen seksuelt overførbar infeksjon men ikke fått tilbud om å teste for gonoré, kan man be spesifikt om å få ta den.

Fordi smitte i hals eller anus kan være uten symptomer er det viktig å be om å få teste seg i disse åpningene dersom man kan ha blitt smittet ved anal- eller oralsex.

Får man påvist gonoré er det viktig at man også får testet seg for hiv.

4. Man opplever symptomer

Omtrent halvparten av alle kvinner som får gonoré, har ingen symptomer. Menn får derimot vanligvis symptomer ved infeksjon i penis, men sjeldnere symptomer ved infeksjon i hals og anus.

Symptomer hos kvinner:

  • gul eller grønnlig utflod fra skjeden
  • brennende smerte når du tisser
  • smerter i nedre mageregion
  • blødninger mellom menstruasjonsperiodene, men dette er sjelden

Symptomer hos menn:

  • brennende smerte når du tisser
  • trang til å urinere ofte
  • væske eller puss som kommer ut av penis, ofte sees en gul eller gulgrønn flekk i undertøyet ditt. Dette ga opphav til sykdommens gamle kallenavn: «dyppert».
  • ømme testikler
  • rødhet eller sårhet på tuppen av penis

Kilde: Helsenorge.no

Har man fått en gonoré-infeksjon i halsen kan man få vondt der, mens infeksjon i endetarmen kan gi smerter, kløe og svie. Allikevel er dette oftere symptomfritt.

5. Man har hatt mange sexpartnere den siste tiden

Jo flere man har sex med, jo høyere sannsynlighet er det for å ha sex med en person som har en gonoré-infeksjon, særlig om man tilhører en av gruppene som er mer utsatt for hiv enn andre. Har man hatt tre eller flere nye sexpartnere det siste året bør man vurdere en test.

Her kan du teste deg for hiv

Sjekkpunkt tilbyr rask, anonym og gratis hurtigtest for hiv og syfilis for menn som har sex med menn. Sjekkpunkt har også tilbud om tester for gonoré og klamydia. Testene analyseres av Olafiaklinikken ved Oslo universitetssykehus og er gratis, men ikke anonyme.

Du kan også teste deg for hiv hos fastlegen eller på en klinikk. Her finner du en liste over andre testesteder rundt om i landet.

Usikker?

Er du usikker på om du bør teste seg kan du kontakte oss, enten på telefon eller helt anonymt på chatten som du finner ned i høyre hjørne på disse nettsidene.

Mer om gonoré

Du kan lese mer om gonoré her på våre nettsider, på Helsenorge.no og på nettsidene til Folkehelseinstituttet.