Transflagget

Transflagget

Img 3395

Flagget for transpersoner

Transpersoner har en hel rekke ulike flagg. Det mest brukte flagget ble designet av den transseksuelle krigsveteranen Monica Helms i 1999. Hun designet flagget da hun, som mange andre, ikke opplevde at regnbueflagget var samlende for transpersoner. Trans pride-flagget har fem striper. De to ytterste er lyseblå som representerer guttebarn, de to neste er lyserosa som representerer jentebarn og i midten er det en hvit stripe som representerer de som bryter med kjønnsnormen, får kjønnsbekreftende behandling og/eller identifiserer seg som ikke-binære etc. Helms trans-flagg ble raskt tatt i bruk og ble sett i mange pride-parader allerede året etter.

Her ser du andre flagg som har og er brukt av transbevegelsen:

Qq Tqn

Bildet over antas å være det første trans-flagget og ble designet av Queer Nation Transgender Focus Group allerede i 1991.

1024Px Black Trans Flag Svg

En ganske lik variant av det mest brukte trans-flagget ble laget av transaktivisten Raquel Willis i 2015. Der er den hvite stripen i midten byttet ut med en svart stripe og kalles “The Black trans flag”. Det ble laget som et symbol for den langt høyere frekvensen av vold, diskriminering og drap svarte transpersoner opplevde og fortsatt opplever.

1024Px Jennifer Pellinen Transgender Flag Svg

I 2002 designet Jennifer Pellinen et nytt trans-flagg. Pellinen skal ikke ha vært klar over flagget Helms hadde designet 3 år tidligere og kan være noe av årsaken til at Pellinens flagg er mindre brukt enn Helms flagg. Pellinen var mer inspirert av regnbueflagget da hun designet flagget for transbevegelsen.

Trans Pride Flag Sf

I 1999 da Monica Helms designet det mest brukte flagget dukket også The Transgender pride flag opp. Dette var designet av Johnathan Andrew.

1024Px Israeli Transgender Flag Svg

I Israel har transpersoner tatt i bruk et eget israelsk trans-flagg.


Fredag 5. juni byttes det flagg på balkongen hos Helseutvalget. 

Se etter flaggene neste gang du er i Torggata og støtt pride!