bedre seksuell helse siden 1983

Nye kriterier for apekoppvaksine

Mandag 7. november 2022 oppdaterte Folkehelseinstituttet (FHI) kriteriene for hvem som anbefales vaksine mot apekopper.

Skjermbilde 2022 11 07 kl 14 35 20

Denne saken gjelder primær preventiv vaksinasjon, apekoppvaksiner som gis før eventuell smitte av apekopper er påvist hos pasienten. Du kan lese mer i FHIs artikkel om apekoppvaksinen.

Hvem får vaksine?

Gruppe 1 får tilbud om vaksine nå: a) Menn eller transpersoner som har sex med menn OG som er hivpositive ELLER står på PrEP. b) Menn eller transpersoner som selger sex til menn.

Gruppe 2 må vente på tilbud om vaksine: Menn eller transpersoner som har sex med menn OG som har risikoatferd (hyppig partnerbytte, tilfeldig sex, gruppesex og chemsex) OG som har hatt syfilis, gonoré eller klamydia siste 6 måneder.

Gruppe 3 må vente på tilbud om vaksine: a) Menn som har sex med menn og transpersoner med risikoatferd (hyppig partnerbytte, tilfeldig sex, gruppesex og chemsex). b) Helsepersonell som er særlig utsatt for smitte gjennom sitt arbeid. c) Laboratoriepersonell som arbeider med levende apekoppvirus.

Hvor og hvordan får man tilbud om vaksinasjon?
Personer i Gruppe 1 kan kontakte legen som vanligvis følger deg opp. For de fleste er dette fastlegen, men hvis man går på PrEP eller hiv-behandling kan man kontakte legen som administrerer disse medisinene.

Personer i Gruppe 2 og Gruppe 3 må vente på tilbud om vaksine.

Hvordan gis vaksinen?
Vaksinen settes i det ytterste hudlaget på overarmen. Det er noe forskjell mellom vaksinering av personer som har fått og de som ikke har fått den "gamle" koppevaksinen som var brukt fram til 1976.

De som ikke har fått den "gamle" koppevaksinen: To doser med 28 dagers mellomrom. Apekoppvaksinen vil ha effekt også om andre dose gis senere enn 28 dager. Personer som får påvist apekopper etter første dose skal ikke ha andre dose.

De som har fått koppevaksinen fra tidligere (som barn): Én dose. Men, personer med immunsvikt bør få to doser.

FHIs artikkel om apekoppvaksine