bedre seksuell helse siden 1983

Apekopper er ikke en seksuelt overførbar infeksjon som kun rammer menn som har sex med menn.

Msm Par 2Endret

Det er allikevel oppdaget flere smittetilfeller i denne gruppen, og vi oppfordrer at du som har vært i ute å reist i april og mai bør være oppmerksom på symptomer knyttet til dette viruset.

67 europeiske tilfeller
Den 23. mai 2022 var det 67 bekreftede tilfeller av apekopper i Spania, England, Østerrike, Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Portugal og Sverige. I tillegg til 42 uavaklarte tilfeller. Siden da har det blitt påvist i Danmark, Slovenia og andre land.

En person med påvist smitte besøkte Oslo 6. - 10. mai 2022 og oppsøkte trolig steder der MSM ferdes. Kommunen startet smitteoppsporing og per 25. mai er det ikke påvist apekopper i Norge.

Spres blant MSM
De fleste av de 67 diagnostiserte er menn som har sex med menn (MSM). Dette tyder på at smitte forekommer i intime relasjoner. Viruset smitter gjennom nærkontakt med slimhinner, ikke-intakt hud (sår, skraper m.v.) eller dråpesmitte. Smitte overføres derfor også lett internt i husholdningen.

Sannsynligheten for smittespredning av apekopper gjennom tett kontakt, for eksempel sex blant personer som har flere parallelle sexpartnere er ansett som høy

Andrea Ammon, direktør i ECDC

Smitte knyttes til prider og fester
Etter to år med pandemi kunne endelig 80 000 homofile, bifile og andre menn som har sex med menn samles til pride/festival på øya Gran Canaria. I tillegg har det vært en rekke andre arrangementer i Europa der mange MSM samles, danser tett og har sex.

Hvis man har vært på reise i april/mai og har oppsøkt prides, fester rettet mot MSM og har feber bør man ringe legen. Hvis noen man har vært i kontakt med sier at de er smittet bør man også ringe legen. Nærkontakter med bekreftede smittetilfeller bør unngå kontakt med andre.

Unge MSM trolig særlig utsatt for smitte
De som er vaksinert mot kopper er ca 85 % beskyttet mot apekopper. Norge sluttet med vaksine mot kopper i 1976 og derfor bør særlig unge MSM være særlig oppmerksomme på symptomer.

Utslettet/blemmene kan bryte ut i underlivet ved seksuell kontakt. Blemmene/koppene behøver ikke å være så mange som man kan se på bilder i mediene. Ring fastlegen din hvis du tror du er smittet.

Immunsupprimerte, de med dårlig immunforsvar og de av oss med udiagnostisert HIV er særlig sårbare.


- Viruset er lite smittsomt ved normal sosial omgang bortsett hvis man er i direkte kroppskontakt med smittede personer eller gjenstander som er infisert (dele laken, håndkle etc.). Derfor er det ikke nødvendig å bekymre seg for smitte dersom man ønsker å droppe innom Sjekkpunkt for å teste seg for HIV og andre seksuelt overførbare infeksjoner. Mistenker du at du er smittet ber vi om at du ringer oss fremfor å droppe innom.

Les mer om apekopper, smittemåter, symptomer og behandling på FHIs temaside for apekopper.