Regnbueflagget

Vi flagger for deg!

Helseutvalgets Pride 2020

Hver uke fra 15. mai og frem til slutten av Oslo Pride, 28. juni, skal Helseutvalget henge opp ulike flagg fra balkongen for å vise sin støtte til ulike grupper i den skeive bevegelsen. Først ut er det kjente regnbueflagget for å markere den internasjonale dagen mot homofobi, transfobi og bifobi (IDAHOTB) som er 17. mai. Regnbueflagget har inspirert flere grupper i lhbt-bevegelsen til å utforme egne flagg med merker og striper. Flaggene er blitt pride-symboler for ulike seksuelle minoriteter og subkulturer som bryter med normer for kjønn og seksualitet. Flere flagg vil dukke opp i løpet av disse ukene, samtidig med artikler om bakgrunnen og betydningen av disse flaggene.

Img 3173 Kopi

Regnbueflagget

Regnbueflagg har tradisjonelt stått for mangfold og fellesskap. I 1978 ble regnbueflagget kjent som et internasjonalt «homoflagg» og symbol for lhbt-bevegelsen. Den amerikanske designeren Gilbert Baker lagde flagget og opprinnelig hadde flagget åtte farger, deriblant rosa og turkis. Disse to fargene ble utelatt fra en enklere versjon fordi disse fargene kunne være vanskelige å trykke. Dermed ble regnbueflagget slik det er i dag. Da det ble lansert på slutten av 70-tallet tok det etter hvert over for andre symboler i homokampen. Før og under 2. verdenskrig brukte tyskerne en rosa trekant som symbol på homofile menn på samme måte som den gule stjernen ble brukt på jøder. Trekanten ble i etterkant av krigen brukt av skeive menn som positiv synliggjøring av egen seksualitet og merker mot homofobi. Helseutvalget brukte den rosa trekanten i sin logo frem til den røde sløyfen tok over på slutten av 90-tallet.

Homoflagget hadde opprinnelig følgende fargesymbolikk:

1.   Rosa – seksualitet

2.   Rød – livet

3.   Oransje – sunnhet

4.   Gul – sollys

5.   Grønn – natur

6.   Turkis – kunst (magi)

7.   Blå – harmoni

8.   Fiolett – sjel (ånd)

Flagget brukes særlig mye under Pride-feiringer og andre arrangementer som feirer skeiv kjærlighet og kjønns- og seksualitetsmangfold. Pride representerer respekt, toleranse, likeverd, fellesskap, solidaritet, samhold og friheten til å definere egen identitet, kjærlighet og seksualitet. Det er ikke bare skeive som bruker det, men også mange som vil vise sin støtte til den skeive bevegelsen. 

Tirsdag 19. mai kommer neste flagg på balkongen. Følg med!

www.støttpride.no

Offline