bedre seksuell helse siden 1983

Oslo kommune skal nå tilby apekoppvaksine (mpox) til ALLE menn og transpersoner som har sex med menn.

I Stock 1401136709

Menn som har sex med menn og transpersoner med risikoatferd (hyppig partnerbytte, tilfeldig sex, gruppesex og chemsex) får nå tilbud om apekoppvaksinering. Det er landets kommuner som administerer tilbudet.

Les mer om hvem som har tilbud om vaksine:

https://www.fhi.no/nettpub/vaksinasjonsveilederen-for-helsepersonell/vaksiner-mot-de-enkelte-sykdommene/apekoppvaksine/

Vaksinen tilbys fra onsdag 19. april på Oslo kommunes vaksinesenter i Nydalen. Alle som tilhører prioriteringsgruppe 2 må bestille time for å få vaksinen. På vaksinesenteret tilbys det også koronavaksine. Derfor skal de som ønsker mpox følge skilting “andre vaksiner”, slik at de unngår misforståelser om koronavaksine og du kan ta apekoppvaksinen mer diskret. Du må være oppmerksom på at du må betale en egenandel på 300 kr for hver dose. Du trenger to doser totalt, og den andre dosen bør tas tidligst 28 dager etter første dose, men vil ha effekt også om den gis senere. Du får innkalling til ny time av vaksinesenteret. Du trenger begge dosene for å få god beskyttelse mot mpox. De som har fått påvist apekopper tidligere trenger ikke vaksineres.

Når du ankommer sentret, skal du registreres. Ta med gyldig legitimasjon med bilde til vaksinetimen. Husk at alle du kommer i kontakt med på sentret har taushetsplikt.

Navn og fødselsdato blir registrert ved ankomst og deretter skal du følge skiltingen “andre vaksiner” og køen til vaksinebåsen. Der vil du sammen med vedkommende helsepersonell fylle ut en egenerklæring, og du vil få en del spørsmål knyttet til at du tilhører prioriteringsgruppe 2. Du skal bekrefte at du tilhører målgruppen for vaksinen og at du har hatt en seksuelt overførbar infeksjon innen de siste to årene (du trenger ikke dokumentere dette). Deretter vil du få noen spørsmål knyttet til din helsetilstand og apekoppvaksinen.

Når vaksinen er satt skal du sitte å vente til observasjon i 20 minutter før du kan forlate lokalet.

Du bestiller time ved å kontakte vaksinesenteret direkte og sier at du ønsker time til apekoppvaksine. Enten ved å ringe 40 41 02 51 eller sende de en e-post til vaksine@bna.oslo.kommune.no. Adressen til vaksinesenteret er Gullhaugveien 6, 0484 Oslo. Senteret ligger i kort avstand fra Nydalen T-banestasjon.

Link til mer informasjon om vaksinetilbudet hos Oslo kommune

Link til temasiden om apekopper på Folkehelseinstituttet

Har du ytterligere spørsmål om vaksinetilbudet kan du også ta kontakt med oss i Helseutvalget enten på telefon 23357200 eller post@helseutvalget.no eller via sentralbord-chatten på helseutvalget.no.

NB: Av personvernhensyn er det viktig at du ikke sender personsensitive opplysninger som f.eks. personnummer og helseopplysninger på e-post.

Lykke til!