Forebygging av hiv siden 1983

Forebygging av hiv siden 1983

Helseutvalget har jobbet med hiv og seksuell helse siden 1983


Hiv og aids-epidemien startet offisielt i juni 1981 da en rapport viste at fem unge homofile menn i Los Angeles hadde dødd av en sjelden lungeinfeksjon. Senere ble det kjent at de var rammet av hiv-viruset, og det som senere skulle bli kjent som aids. 

Hiv angriper kroppens immunforsvar, slik at den ikke kan beskytte seg mot bakterier og virus. Når nesten 40 år har gått har det heldigvis skjedd fantastiske fremskritt, takket være intens innsats fra forskere, myndigheter, organisasjoner og aktivister. Med dagens behandling overføres ikke lenger hiv ved seksuell kontakt. 

Ved utgangen av 2018 levde det i følge UNAIDS 37,9 millioner mennesker med hiv i verden. Det anslås at 59 prosent av disse har tilgang på behandling, og med et mål om å øke dette til 90 prosent er det fortsatt arbeid igjen som må gjøres.

I år har vi blitt kjent med et nytt virus. Uten vaksine mot Covid-19 vil viruset trolig ramme langt flere mennesker enn hiv på grunn av dets smittsomhet. Koronapandemien rammer alle land i verden, men det er et godt håp om at dette viruset omsider vil bli bekjempet. Samtidig er det sannsynlig at det kommer flere liknende virus i fremtiden som kan gjøre at situasjonen vi står i nå er en slags generalprøve. 


Helseutvalget ble etablert i 1983 av DNF-48 og Arbeidsgrupper for homofil frigjøring. Helseutvalget ble en selvstendig stiftelse i 2016 og sammen med våre frivillige jobber vi for bedre seksuell helse – uansett hvem du er og hvem du elsker.

Pride2019 6834