Sikrere sex blant kvinner som har sex med kvinner

Sikrere sex blant kvinner som har sex med kvinner

Sårbarhet for seksuelt overførbare infeksjoner

Mange tror at seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) ikke kan overføres mellom kvinner. Det stemmer ikke. 

Kvinner som har sex med kvinner (KSK) er en sårbar gruppe når det kommer til SOI. Det skyldes i hovedsak seksuell risikoatferd som å praktisere ubeskyttet sex, enten med flere partnere i samme periode eller i ruspåvirket tilstand. Svært mange KSK praktiserer eller har praktisert sex med menn, og denne gruppen har vist seg å være særlig utsatt for SOI og uønskede graviditeter.

Vanlige SOI blant KSK er HPV-virus, herpes, bakteriell vaginose. Disse infeksjonene smitter lett mellom kvinner. I tillegg er også gonoré og klamydia utbredt. 

Sikrere sex blant KSK

Sikrere sex for KSK innebærer i hovedsak å teste seg for SOI. Jevnlig testing er den beste måten å unngå at du smitter din(e) partner(e). I tillegg sørger behandling for at du unngår å få eventuelle senvirkninger som kan følge av å gå med en ubehandlet SOI. 

Generelt anbefales det å teste seg ved partnerbytte, men avhengig av både din egen og din(e) partner(e)s seksuelle praksis kan det være nødvendig å teste seg oftere. 

I tillegg anbefaler vi at du bruker kondom når du har penetrerende sex og at du rengjør eventuelle sexleketøy grundig - hver gang. God håndhygiene kan også bidra til å redusere risikoen for smitteoverføring.

Vil du vite mer?

Er du interessert i å lese mer om SOI blant KSK kan du lese rapporten Bedre seksuell helse for kvinner som har sex med kvinner - en kunnskapsgjennomgang som Helseutvalget publiserte i oktober 2017.

Hu 2016 5469
Offline