Seksuell helse blant kvinner som har sex med kvinner

Seksuell helse blant KSK

Mange kvinner som har sex med kvinner (KSK) tror at kjønnssykdommer ikke overføres mellom kvinner. Det er feil. 

Les hvordan du ivaretar din egen og din partners seksuelle helse. 

Ksk Par

Kvinner som har sex med kvinner

Kvinner som har sex med kvinner (KSK) er en samlebetegnelse for kvinner som har eller har hatt sex med én eller flere kvinner. 

Både kvinner som identifiserer seg selv som lesbiske, bifile, heterofile eller noe helt annet kan tilhøre denne gruppen.

Kvinner smitter kvinner

KSK er en sårbar gruppe når det kommer til kjønnssykdommer (seksuelt overførbare infeksjoner). Det skyldes i hovedsak at mange KSK praktiserer ubeskyttet sex, ofte med flere partnere i samme periode eller i ruspåvirket tilstand. 

En del KSK tester seg sjelden eller aldri for kjønnssykdommer. Det henger trolig sammen med at de ikke er kjent med at kvinner kan smitte hverandre. 

De fleste kjønnssykdommer smitter ved slimhinnekontakt. Slimhinnene er blant annet plassert i munn- og halsregion, i kjønnsorganet og i anus. Smitteoverføring kan skje ved direkte og indirekte kontakt mellom slimhinner. 

Kvinner har slimhinner. Slimhinne er slimhinne, uansett hvem den sitter på. Derfor kan kvinner smitte hverandre. Smitte kan overføres mellom kvinner ved oralsex, analsex, fingring/klitring, deling av sexleketøy og direkte kontakt mellom kjønnsorganer.

Blant KSK er klamydia, herpes og gonoré utbredt. I tillegg er HPV-virus vanlig. Utbredelsen skyldes delvis at de overføres lett mellom kvinner. 

Sikrere sex

Sikrere sex reduserer risikoen for smitte, men er ikke 100 % sikker. Det er en god måte å ivareta både din egen og din(e) partner(e)s seksuelle helse på. Hva som er sikrere sex blant KSK varierer med hvilken SOI og hva slags sexpraksis det er snakk om. 

Generelt anbefaler vi av slikkelapp, kondom eller andre lateksbarrierer. Det er også viktig å teste seg for kjønnssykdommer. For dem med mange partnere anbefales det å teste seg jevnlig. 

Bruk slikkelapp ved munnsex og rimming. Vask hendene før og etter fingring/klitring. Bruk kondom på og rengjør sexleketøy grundig mellom hver gang, særlig hvis de brukes av flere. Bruk latekshansker og glidemiddel ved fisting for å redusere sannsynligheten smitteoverføring og for sår og rifter. 

Hva er en slikkelapp?

En slikkelapp er en firkant i lateks som brukes som en barriere mellom munn og kjønnsorganer/anus ved oralsex. Den brukes for å unngå direkte kontakt mellom slimhinner og smitteoverføring. I likhet med kondomet er det beregnet å brukes én gang.  

Hvis du ikke har en slikkelapp når du trenger den er det mulig å lage en. Du trenger er et kondom og en ren saks. Klipp av tuppen i enden av kondomet uten å rulle det ut slik at du får en ring. Stikk saksen gjennom ringen og klipp over - vips så har du en slikkelapp som kan rulles ut, klar til bruk! Denne videoen (Youtube) viser hvordan det kan gjøres. 

Vil du vite mer?

Her kan du lese Helseutvalgets rapport Seksuell helse for kvinner som har sex med kvinner - en kunnskapsgjennomgang (2017). Du er også hjertelig velkommen til å kontakte oss hvis du har spørsmål!

Offline