Jenter som har sex med jenter

Jenter som har sex med jenter

Noen lesbiske jenter har sex med gutter. Noen heterofile jenter har sex med jenter.

De blir ikke mindre lesbiske eller heterofile av den grunn!

Jenter

Jenter som har sex med jenter kommer i mange varianter

Lesbisk, bifil, heterofil, skeiv, streit, pan eller noe helt annet? Uansett hvilken seksuell orientering du har kan du være en av jentene som har sex med jenter. 

Visste du at kjønnssykdommer kan smitte fra jente til jente? At jenter som har sex med både jenter og gutter er særlig utsatt for å smittes av en kjønnssykdom? Og at lesbiske jenter kan oppleve å bli gravide helt uten å ha planlagt det?

Legning og praksis er ikke alltid to sider av samme sak
Seksuell praksis handler om hva slags sex man har og ikke minst hvem man har det med. Det er din seksuelle praksis som påvirker risikoen din for å smittes av kjønnssykdommer. Det samme gjelder om du risikerer å bli gravid uten å planlegge det. 

Seksuell orientering eller legning avgjør ikke nødvendigvis vår seksuelle praksis. Noen heterofile jenter har sex med jenter og noen lesbiske jenter har sex med gutter. Derfor er det lurt at de lesbiske jentene som har sex med gutter bruker beskyttelse som passer til det sexlivet de har. Den enkleste måten å gjøre det på er å ha kondom tilgjengelig.

Vær åpen om din seksuelle praksis
Er du åpen med helsepersonell om hva slags sex du har, kan dere sammen finne et prevensjonsmiddel som passer for akkurat deg. I tillegg blir det enklere å avklare hvilke kjønnssykdommer du bør testes for.

Helsepersonell skal møte alle pasienter med respekt og forståelse. I tillegg har de taushetsplikt, så alt du forteller blir mellom dere. Ønsker du gode råd til hvordan du best kan ta vare på din seksuelle helse? Da er det lurt å være åpen om din seksuelle praksis i møte med helsepersonell. 

Alle i Oslo mellom 12 og 24 år kan besøke en av byens 17 helsestasjoner for ungdom. Der kan du blant annet teste deg for kjønnssykdommer, ta en graviditetstest og få veiledning i bruk av prevensjon. Helt gratis! 

Kvinner som har sex med kvinner bosatt i Oslo kan, uansett alder, besøke Olafiaklinkken som har et eget tilbud til kvinner som har sex med kvinner. 

Kun jenter eller jenter og gutter? 
Veldig mange jenter som har sex med jenter har sex med gutter også. Enten ofte, eller av og til. 

Jenter som har sex med både gutter og jenter har ofte flere sexpartnere. Jo flere sexpartnere man har, desto større er sjansen for å ha ubeskyttet sex og dermed øker sjansen for å smittes av en kjønnssykdom. 

Uplanlagt graviditet 
Jenter, uavhengig av seksuell orientering, kan oppleve å bli gravid uten å planlegge det. En del lesbiske jenter har sex med gutter. For dem og andre som har sex med gutter av og til, kan kondom være et praktisk prevensjonsmiddel. Kondom reduserer sjansen for graviditet og beskytter mot mange kjønnssykdommer. 

Ha kondomer lett tilgjengelig. Alltid. Du kan bestille gratis kondomer og lese mer om prevensjon her

Les om hvordan jenter smitter hverandre med kjønnssykdommer og hvilke som er mest utbredt under videoen.

Jenter smitter jenter
Mange tror at jenter ikke kan smitte hverandre med med kjønnssykdommer, men det er feil. Kjønnssykdommer er sykdommer som overføres ved seksuell kontakt. De kalles ofte for seksuelt overførbare infeksjoner som forkortes til SOI. Noen smitter via hudkontakt, noen via blod og andre via slimhinner.  

Hud er hud. Blod er blod. Og slimhinne er slimhinne, uansett hvem den sitter på. Derfor kan jenter som har sex med jenter smitte hverandre.

Slimhinner kommer i kontakt - direkte og indirekte
Slimhinner finnes mange steder på og i kroppen, blant annet i skjeden, på indre kjønnslepper, i svelg/munnhule og i anus. Kjønnssykdommer smitter ofte ved at to eller flere personers slimhinner kommer i direkte eller indirekte kontakt.  

Når du har ubeskyttet munn-/oralsex kommer slimhinner i direkte kontakt med hverandre. Når du bruker et sexleketøy på en partner og deg selv uten å rengjøre det i mellomtiden kommer slimhinnene indirekte i kontakt med hverandre. Direkte og indirekte kontakt mellom slimhinner kan oppstå på mange andre måter. 

Fire vanlige kjønnssykdommer 
Kjønnssykdommer oppstår ikke av seg selv. Du eller den du har sex med må ha en kjønnssykdom for at dere kan smitte hverandre. 

En del kjønnssykdommer er veldig utbredt, særlig blant unge som har flere sexpartnere og som ikke tester seg jevnlig.

Noen kjønnssykdommer smitter lettere fra jente til jente enn andre. De fire vanligste kjønnssykdommene blant jenter som har sex med jenter er 

Tror du at du kan ha blitt smittet og ønsker en test? Eller trenger du råd om hvordan du kan beskytte deg mot kjønnssykdommer? Ta kontakt med din helsestasjon for ungdom eller fastlegen din! 

Kvinner i alle aldre bosatt i Oslo kan besøke Olafiaklinkken som har et eget tilbud til kvinner som har sex med kvinner. I mange tilfeller tar du testen for kjønnssykdommer helt selv ved å føre en q-tips inn i skjeden.

Offline