Jenter som har sex med jenter

Jenter som har sex med jenter

Noen lesbiske jenter har sex med gutter. Noen heterofile jenter har sex med jenter.

De blir ikke mindre lesbiske eller heterofile av den grunn!

Jenter

Jenter som har sex med jenter kommer i mange varianter

Lesbisk, bifil, heterofil, skeiv, streit, pan eller noe helt annet? Uansett hvilken seksuell orientering du har kan du være en av jentene som har sex med jenter. 

Visste du at seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) kan smitte fra jente til jente? At jenter som har sex med både jenter og gutter er særlig utsatt for å smittes av en SOI? Og at lesbiske jenter kan oppleve å bli gravide helt uten å ha planlagt det?

Seksuell praksis handler om hva slags sex man har og hvem man har det med. Det er din seksuelle praksis som påvirker risikoen din for å smittes av SOI-er og om du risikerer å bli gravid uten å planlegge det. Jenters seksuelle orientering avgjør ikke nødvendigvis deres seksuelle praksis. Noen heterofile jenter har sex med jenter og noen lesbiske jenter har sex med menn.

Vær åpen om din seksuelle praksis
Er du åpen med helsepersonell om hva slags sex du har, kan dere sammen finne et prevensjonsmiddel som passer for akkurat deg. I tillegg blir det enklere å avklare hvilke SOI-er du bør testes for.

Helsepersonell skal møte alle pasienter med respekt og forståelse. I tillegg har de taushetsplikt, så alt du forteller blir mellom dere. Ønsker du gode råd til hvordan du best kan ta vare på din seksuelle helse? Da er det lurt å være åpen om din seksuelle praksis i møte med helsepersonell. 

Alle i Oslo mellom 12 og 24 år kan besøke en av byens 17 helsestasjoner for ungdom. Der kan du blant annet teste deg for SOI-er, ta en graviditetstest og få veiledning i bruk av prevensjon. Helt gratis! 

Jenter smitter jenter
Mange tror at jenter ikke kan smitte hverandre med med SOI-er, men det er feil. SOI-er er sykdommer som overføres ved seksuell kontakt. Noen smitter via hudkontakt, noen via blod og andre via slimhinner.  

Hud er hud. Blod er blod. Og slimhinne er slimhinne, uansett hvem den sitter på. Derfor kan jenter som har sex med jenter smitte hverandre.

Slimhinner finnes mange steder på og i kroppen, blant annet i skjeden, på indre kjønnslepper, i svelg/munnhule og i anus. SOI-er smitter blant annet ved direkte eller indirekte kontakt mellom slimhinner. 

Når du har ubeskyttet munn-/oralsex kommer slimhinner i direkte kontakt med hverandre. Når du bruker et sexleketøy på en partner og deg selv uten å rengjøre det i mellomtiden kommer slimhinnene indirekte i kontakt med hverandre. Direkte og indirekte kontakt mellom slimhinner kan oppstå på mange andre måter. 

Fire vanlige SOI-er
En del SOI-er er veldig utbredt, særlig blant unge som har flere sexpartnere. Noen smitter lettere fra jente til jente enn andre. De fire vanligste SOI-ene blant jenter som har sex med jenter er 

Tror du at du kan ha blitt smittet og ønsker en test? Eller trenger du råd om hvordan du kan beskytte deg mot SOI-er? Ta kontakt med din helsestasjon for ungdom eller fastlegen din! 

Kvinner i alle aldre bosatt i Oslo kan besøke Olafiaklinkken som har et eget tilbud til kvinner som har sex med kvinner. 

Kun jenter eller jenter og gutter?
Veldig mange jenter som har sex med jenter har sex med gutter også. Enten ofte, eller av og til. 

Jenter som har sex med både gutter og jenter har ofte flere sexpartnere. Jo flere sexpartnere man har, desto større er sjansen for å ha ubeskyttet sex og dermed øker sjansen for å smittes av en SOI. 

Uplanlagt graviditet
Jenter, uavhengig av seksuell orientering, kan oppleve å bli gravid uten å planlegge det. En del lesbiske jenter har sex med gutter. For dem og andre som har sex med gutter av og til, kan kondom være et praktisk prevensjonsmiddel. Kondom reduserer sjansen for graviditet og beskytter mot mange SOI-er. 

Ha kondomer lett tilgjengelig. Alltid. Du kan bestille gratis kondomer og lese mer om prevensjon her.

Offline