HPV - et av verdens mest utbredte seksuelt overførbare…

HPV - et av verdens mest utbredte seksuelt overførbare virusinfeksjoner

HPV (humant palippomavirus) er svært smittsomt og den mest utbredte kjønnssykdommen i verden. I Norge anslås det at 70 prosent av alle seksuelt aktive smittes i løpet av livet. HPV smitter kvinner, mellom menn og mellom kvinner og menn.

Det finnes hundre typer HPV-virus. 40 av HPV-virusene smitter seksuelt og to av dem forårsaker til sammen 7 av 10 tilfeller av livmorhalskreft. 

Livmorhalscelle Original 795067126

HPV - smittemåter og beskyttelse

HPV overføres svært enkelt ved seksuell kontakt. Fordi HPV kan smitte fra hud til hud, blant annet fra huden på områdene rundt kjønnsorganene, gir verken kondom eller slikkelapp full beskyttelse mot HPV. 

I tillegg kan HPV overføres ved direkte og indirekte slimhinnekontakt, som ved ubeskyttet sex/oralsex og deling av sexleketøy. 

HPV-vaksinen kan være en god investering, selv blant seksuelt aktive som allerede har hatt en infeksjon. Kontakt fastlegen din dersom du ønsker å ta HPV-vaksinen.

HPV - symptomfri forløper til kreft

HPV gir normalt ikke symptomer. Viruset kan ikke behandles, men infeksjonen går ofte over av seg selv. 

Man vet at kvinner er utsatt for livmorhalskreft som følge av HPV, og at det kan ha sammenheng med andre kreftformer som analkreft. 

Lesbiske og andre kvinner som har sex med kvinner oppfordres derfor til å følge Livmorhalsprogrammet og ta jevnlige celleprøver/livmorhalsprøver.

Homofile og andre menn som har sex med menn anbefales å teste seg for HPV da dette kan være en forløper til analkreft.

Celle-/livmorhalsprøve

I Norge anbefales lesbiske og andre kvinner som har sex med kvinner mellom 25 og 69 år å ta jevnlige celleprøver ved å følge Livmorhalsprogrammet. 

I perioden 2019-2021 vil kvinner mellom 34 og 69 år anbefales å ta HPV-test. Dersom HPV ikke påvises vil neste test tas fem år senere. Testen tas på samme måte som en celle-/livmorhalsprøve.

Bestill gratis kondomer og glidemiddel