HPV (Human papillomavirus)

HPV (Human papillomavirus)

HPV er en samlebetegnelse for mer enn 100 ulike typer virus. Omlag 40 av disse smitter seksuelt, og HPV er en så vanlig seksuelt overførbar infeksjon at flertallet at kvinner og menn smittes i løpet av livet.

HPV - smittemåter og beskyttelse

HPV overføres svært enkelt ved seksuell kontakt. Det kan smitte som følge av de aller fleste former for sex, også ved oralsex, berøring av kjønnsorganer og ved deling av sexleketøy. Kondom eller slikkelapp gir ikke nødvendigvis full beskyttelse mot HPV fordi det kan smitte fra områdene rundt kjønnsorgan, anus eller halsen.

HPV-vaksine blir kun tilbudt gratis til unge jenter som man antar ikke har debutert seksuelt. Da vaksinen er virksom mot flere typer HPV-virus, kan det være en god investering selv blant seksuelt aktive som allerede har hatt en infeksjon. Du må i så fall betale for vaksinen av egen lomme. Snakk med fastlegen din om dette, og les mer om HPV-vaksine hos helsenorge.no.

HPV - symptomer

De fleste som smittes med HPV får ikke symptomer, og viruset kan ikke behandles. Hos de fleste går infeksjonen over av seg selv, men noen opplever at den blir og kan føre til utvikling av ulike kreftformer. Man vet at kvinner er utsatt for livmorhalskreft som følge av HPV, og viruset settes nå også i sammenheng med andre mulige kreftformer som analkreft. Kvinner, uansett hvem man har sex med, oppfordres derfor til å gå til regelmessig underlivsundersøkelse og å ta celleprøver hvert tredje år.

Teste for HPV

Fordi HPV ikke kan behandles, og også fordi det er så vanlig, er det ikke så vanlig å teste kun for dette. Test for HPV inkluderes når man tester seg for “alle” seksuelt overførbare infeksjoner, og det er viktig at kvinner gjennomfører regelmessig underlivsundersøkelse og tar celleprøver.

Menn som har sex med menn anbefales å teste seg for HPV og analkreft.

Aktuelt 03
Offline