Fem grunner til at du bør teste deg for hiv

Fem grunner til at du bør teste deg for hiv

Nå bør man teste seg for hiv? Her er fem grunner som tyder på at det er lurt å ta en test.

Tilbud 03

1. Man har hatt ubeskyttet sex med noen som kan ha en ubehandlet hivinfeksjon

Dette inkluderer analt eller vaginalt samleie eller oralsex uten kondom. Man kan beskytte seg ved å ha sikrere sex, og det å teste seg er en del av dette. Ikke alle får symptomer etter å ha fått en infeksjon, derfor er det viktig å teste seg selv om man føler seg frisk.

2. Man er del av en gruppe som er mer utsatt for hiv enn andre

Alle kan bli smittet med hiv, men noen er mer utsatt enn andre. Grupper som er mer utsatt for hiv er:

Tilhører man en av gruppene over, eller har hatt sex med en person som tilhører en av disse gruppene, er det ekstra viktig å teste seg regelmessig for hiv.

3. Man har fått påvist en annen seksuelt overførbar infeksjon

Dersom man har fått påvist en annen seksuelt overførbar infeksjon, for eksempel klamydia, syfilis eller gonoré, er det lurt å ta en hivtest. Har man fått påvist en annen seksuelt overførbar infeksjon men ikke fått tilbud om hivtesten, kan man be spesifikt om å få ta den. Hivtesten kan man også ta som en hurtigtest flere steder i hele landet, blant annet hos Helseutvalgets gratis testetilbud Sjekkpunkt.

4. Man har hatt ubeskyttet sex i utlandet

Flere som blir smittet med hiv blir smittet i utlandet. I europeiske storbyer som Barcelona, Berlin og London er det flere som smittes med hiv enn i norske byer, og har man ubeskyttet sex med en person som kan ha en hivinfeksjon mens man er på reise er det lurt å ta en hivtest.

5. Man har hatt mange sexpartnere den siste tiden

Jo flere man har sex med, jo høyere sannsynlighet er det for å ha sex med en person som har en hivinfeksjon, særlig om man tilhører en av gruppene som er mer utsatt for hiv enn andre. Har man hatt tre eller flere nye sexpartnere det siste året bør man vurdere en test.

Her kan du teste deg for hiv

Sjekkpunkt tilbyr rask, anonym og gratis hurtigtest for hiv og syfilis for menn som har sex med menn. Sjekkpunkt har også tilbud om tester for gonoré, og klamydia. Testene analyseres av Olafiaklinikken ved Oslo universitetssykehus og er gratis, men ikke anonyme.

Du kan også teste deg for hiv hos fastlegen eller på en klinikk. Her finner du en liste over andre testesteder rundt om i landet.

Usikker?

Er man usikker på om en man bør teste seg kan man kontakte oss, enten på telefon eller helt anonymt på chatten som du finner ned i høyre hjørne på disse nettsidene.

Faksimile European Hiv Testing Week

Fra 18. til 25. november arrangeres den årlige europeiske testeuka, hvor 500 organisasjoner går sammen med en felles oppfordring om å teste seg for hiv og hepatitter dersom man kan ha utsatt seg for risiko.

Offline